Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors demonstrerade mot rasism

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 06:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Demonstration mot rasism - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Omkring 150 personer trotsade regnet och demonstrerade mot rasism i Helsingfors centrum på lördagen. Demonstrationen ordnades för att visa solidaritet med dem som samtidigt demonstrerade i Stockholmsförorten Kärrtorp och för att protestera mot nazist-attackerna.

En av dem som demonstrerade var Fanny Enberg, som jobbar i Kärrtorp och en vecka tidigare deltog i demonstrationen som angreps av ett trettiotal män med koppling till Svenska Motståndsrörelsen SMR.

- Det var en extremt hotfull situation. Glasflaskor som kom flygande, pinnar, stenar. Det var ett väldigt aggressivt attackerande av de människor som fanns på torget, säger Enberg.

Kärrtorp har under hösten plågats av nazistiskt klotter och Enberg menar att våldsamheterna under demonstrationen nu skapat ytterligare rädsla i en miljö där invånare borde ha rätt att känna sig trygga och röra sig fritt. Flera personer skadades i attacken.

"Situationen är lika allvarlig här"

Demonstrationen vid Havis Amanda gick lugnt till och fick vara ifred från högerextremister, men Enberg tror inte att man i Finland ska vara för blåögd när det gäller rasistiskt våld..

- Jag tror att situationen är lika allvarlig här. Jag tror att det finns en upptrappning av våld och främlingsfientlighet både i Sverige och i Finland som vi alla måste vara noggranna med att motverka, säger Enberg.

Elisabeth Wide från det antirasistiska och feministiska nätverket Antirasismi X som är en av organisationerna bakom demonstrationen, tycker att läget ändå är mer oroväckande i Sverige.

- Det har ju förekommit våldsamheter också här, som till exempel under Pride-festivalen, så visst finns våldet ju också här. Men jag tror ändå inte att det är ett lika stort problem här som i Sverige, säger Wide.

Hon tycker att rasismen i Finland tar sig annorlunda uttryck.

- I Finland så handlar det ju mycket om strukturell rasism. Det är outtalade saker, som till exempel det att personer med utländsk bakgrund inte får jobb lika lätt, säger Wide.

Läs också:
Nya antirasistiska demonstrationer i Sverige
Demonstration mot rasism också i Finland

Diskussion om artikeln