Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chodorkovskij: Många politiska fångar i Ryssland

Från 2013
Uppdaterad 22.12.2013 19:54.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ex-oligarken Michail Chodorkovskij sade att det återstår många politiska fångar i Ryssland då han höll en presskonferens i Checkpoint Charlie-museet i Berlin i dag. Han uppmanade västländernas ledare att komma ihåg det här när de träffar Rysslands president Vladimir Putin.

-Man borde inte se mig som en symbol för att det inte finns några fler politiska fångar i Ryssland, sade Chodorkovskij.

Chodorkovskij sade också att han efter över tio års fångenskap i Ryssland nu bland annat ska arbeta för att alla politiska fångar i Ryssland ska friges. Bland annat hans affärspartner och vän Platon Lebedev Politik i egentlig mening tänker han däremot inte ägna sig åt, det är också någonting som han lovade i sin nådeansökan till Putin. Han påpekade ändå att han bara varit 36 timmar i frihet och att han inte har några konkreta framtidsplaner.

Affärslivet är enligt Chodorkovskij ett passerat kapitel för honom. Han säger att hade redan nådde allt man kan önska sig som affärsman och att han inte behöver arbeta för sitt uppehälle.

Han sade också att han inte tänker återvända till Ryssland innan det finns garantier att han får resa ut ur landet igen. Han sade också att han inte kan återvända så länge som ett skadeståndskrav mot honom på 550 miljoner dollar är i kraft i Ryssland. Han hoppades också att den Ukrainas president Janukovytj följer sin ryske kollegas exempel och friger åtminstone en person, det vill säga tidigare ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko.

Chodorkovskij motsätter sig en bojkott av de olympiska vinterspelen i Sotji eftersom OS är en idrottsfest för miljoner människor. Han hoppas samtidigt att vinter-OS inte blir en Putinfestival.

Chodorkovskij tackade också alla som hjälpte honom att bli frigiven och han nämnde i synnerhet Tysklands tidigare utrikesminister Hans-Dietrich Genscher och den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Genscher

Läs också:

Chodorkovskij tänker lämna politiken ifred

Inte längre Rysslands rikaste man