Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska riksdagsmän flitiga

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 13:47.
Frågestund
Bildtext Arkivbild. De österbottniska riksdagsmännen är sällan borta då det är plenum i riksdagen.
Bild: Yle

Yle Nyheter Österbotten har granskat alla 17 invalda från Vasa valkrets. Tio ledamöter har varit frånvarade från fem eller färre plenarmöten, då riksdagens höstsession har innehållit 59 sådana.

Av de som varit borta oftare har de flesta haft vägande skäl till det, som sjukdom eller föräldraledighet.

Österbottniska riksdagsledamöter flitiga i plenum

Programmet är inte längre tillgängligt

Miapetra Kumpula-Natri säger att de österbottniska riksdagsledamöterna har hög närvaro eftersom de alla tar sitt jobb på allvar. Hon säger också att man inte ska läsa in för mycket i siffrorna eftersom de inte säger hur länge man har suttit i salen. Enligt Kumpula-Natri finns det också gånger när det är viktigare för en riksdagsledamot att vara någon annan stans.

- Jag tycker att jag efter tio och ett halvt år i riksdagen kan avgöra vad som är viktigast. Om vi har ett möte på trafikministeriet om Kvarkentrafiken tycker jag att det är viktigare än plenum eller ett utskottsmöte, säger Kumpula-Natri.

Föräldraledighet och sjukdom inom SFP

Samlingspartiets Markku Mäntymaa har varit sjukskriven under hela hösten på grund av allvarlig sjukdom, och även Ulla-Maj Wideroos (sfp) drabbades av sjukdom under hösten vilket gav henne ett förhållandevis högt antal frånvarodagar (15 stycken totalt, varav sjukdom som orsak 10 stycken). Mats Nylund (sfp) har för sin del varit föräldraledig under hösten.

I övrigt har de allra flesta ledamöter ofta varit på plats vid riksdagens plenum. Sju frånvarodagar (Lars-Erik Gästgivars, sfp) är det högsta antalet om man bortser från de som nämndes ovan. De allra flesta har bara en handfull frånvarodagar eller färre.

De sannfinländska riksdagsledamöterna, Reijo Hongisto, Vesa-Matti Saarakkala och Maria Tolppanen har alla en mycket hög närvaroprocent i riksdagsarbetet. Saarakkala har närvarat vid varenda plenarmöte under hösten, medan Hongisto har varit borta två gånger ochTolppanen endast en gång.

- Det är mitt jobb att sitta i riksdagen eftersom jag har blivit invald. Och jag vill göra mitt jobb så bra som möjligt, säger Tolppanen

Mika Lintilä (c) har varit närvarande varje gång och Lasse Hautala (c) alla utom en gång.

"Jag brukar tweeta var jag är"

Miapetra Kumpula-Natri (sdp) har varit frånvarande enbart två gånger under höstens plenarmöten, samtidigt som hon även varit närvarande vid de allra flesta av sina utskottsmöten.

Under en av sina frånvarofagar från plenum var Kumpula-Natri i Bryssel med Österbottens förbund.

- Jag brukar skriva på Facebook eller tweeta om var jag är, så att alla ser orsaken till varför jag är bort från riksdagen, säger Kumpula-Natri.

Kumpula tycker att det är viktigt att vara med på plenum i synnerhet när det är en omröstning.

- Plenum är nog den viktigaste platsen för den politiska debatten i Finland, säger Kumpula-Natri.

Som regel gäller nämligen att det är något vanligare att ledamöterna frånvarar från ett utskottsmöte än från plenum.

Statistiken över närvaro i plenum publicerar vi nedan, och för den som själv vill titta närmare på riksdagsstatistiken finns det möjlighet att läsa mer här: Riksdagsmännens närvaro