Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Båda Pussy Riot-medlemmarna frigavs

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 20:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Båda Pussy Riot-medlemmarna frigavs - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Det handlade inte om amnesti, det var ett hån, sade Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina i morse strax efter att hon hade släppts ut ur fängelset i Nizhny Novgorod. Hon säger att hon helst hade vägrat att bli benådad av president Vladimir Putin.

Bildtext Maria Aljochina
Bild: AFP / Lehtikuva

Hennes kamrat Nadezjda Tolokonnikova frigavs några timmar senare. Tolokonnikova har varit fängslad i regionen Krasnojarsk i östra Sibirien.

Genast efter att ha släppts ut ur fängelset ropade Tolokonnikova "Ryssland utan Putin". Hon meddelade de samlade journalisterna att hon och Aljochina kommar att bilda en grupp som ska engagera sig i de mänskliga rättigheterna.

Båda tillhör den kontroversiella ryska performance-gruppen Pussy Riot.

Bildtext Nadezjda Tolokonnikova
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Fängslades för protestsång i katedral

Aljochina, Tolokonnikova och ytterligare en tredje kvinna fängslades i augusti 2012 för "huliganism med religiöst hat som motiv" efter att ha uppträtt med en protestsång i Frälsarkatedralen i Moskva. Aktionen ägde rum i februari 2012. Deras fängelsestraff skulle ha löpt ut i början av mars nästa år.

Den tredje dömda Pussy Riot-medlemmen Jekaterina Samutjevitj fick en villkorlig dom.

Både Aljochina och Tolokonnikova benådades förra veckan då 20 000 fångar beviljades amnesti i samband med att Ryssland firade 20-årsjubiléet för landets konstitution.
Aljochina och Tolokonnikova var kvalificerade för frigivning på grund av att de har små barn.

Cyniskt PR-trick

För några dagar sedan meddelade Aljochina att hon inte vill bli frisläppt tidigare eftersom hon oroar sig för sina cellkamrater om hon får amnesti.

Efter sin frigivning har hon hunnit ge en intervju till ryska Dozjd TV. Där beskriver hon sin frigivning som ett PR-trick.

- Jag tycker inte att det här var en amnesti, den är ett hån, sade Aljochina. Amnestin omfattar bara en pytteliten minoritet av fångarna. Om jag kunde ha vägrat att bli benådad så skulle jag ha gjort det, sade Aljochina.

Också Tolokonnikovas far beskrev benådningen som ett "cyniskt PR-trick" förra veckan. I en intervju för nyhetsbyrån Reuters sade han att kvinnorna benådas enbart på grund kommande vinter-OS i Sotji som inleds i början av februari.

Diskussion om artikeln