Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mödrapoliklinikens framtid i vågskålen

Från 2013
Mödrapolikliniken vid Västra Nylands sjukhus.
Bildtext Hur skall det gå för mödrapolikliniken vid Västra Nylands sjukhus.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Raseborgs stad vill inte förnya avtalet att köpa läkartjänster från mödrapolikliniken vid Västra Nylands sjukhus. Grundtrygghetsnämnden beslöt vid sitt senaste möte (19.12) att inte förnya avtalet med VNS.

Enligt avtalet, som har varit i kraft i två års tid, har alla gravida kvinnor i Raseborg gjort det första läkarbesöket vid VNS mödrapoliklinik. Enligt t.f. förvaltningsläkare Aulikki Ahlgren-Rimpiläinen ska det här läkarbesöket i stället skötas av primärhälsovården - det vill säga vid mödrarådgivningen eller hälsovårdscentralerna. Om det behövs skickas kvinnorna vidare till specialsjukvården.

Ultraljudsbesöken kommer fortsättningsvis att göras av en barnmorska på mödrapolikliniken vid VNS.

Hittills har det gjorts tre läkarbesök under graviditeten, av vilka det första har skötts av mödrapolikliniken och de andra av rådgivningen.

Mödrapoliklinikens existens ifrågasätts

Från och med 2014 faller det andra av de tre läkarundersökningarna bort, så det gällande avtalet med VNS kunde i vilket fall som helst inte fortsätta. Men enligt VNS direktör Marianne Gripenberg-Gahmberg är det beklagligt att man inte kunde hitta en ny form för motsvarande samarbete.

Enligt överläkare Helena Hieta-Heikurainen vid VNS finns det en risk att hela mödrapoliklinikens existens ifrågasätts om besöken minskar. Hon är besviken över att staden inte nappade på sjukhusets förslag att låta mödrapolikliniken sköta det tredje läkarbesöket i graviditetsvecka 36.

Från och med 2014 kommer det första läkarbesöket i stället att vara mera omfattande än tidigare och utförs av både läkare och hälsovårdare tillsammans. Läkarundersökningen gäller hela familjen.

I Raseborg är antalet förlossningar per år ungefär 300

Diskussion om artikeln