Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska tomten kommer först vid nyår

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 17:52.
Fader Frost och Snöflickan i vitrysk tappning
Bild: YLE/Public domain

Ryssland är annorlunda. Även när det gäller jul- och nyårstraditioner, skriver vår medarbetare Anders Mård i S:t Petersburg.

Nej. Ryssarna firar inte jul den 24 december. Det är en vanlig arbetsdag. Och barnen går i skolan. Precis som vanligt.

Ännu för några år sen envisades jag med att ordna jul den 24 december här hemma hos oss i S:t Petersburg. Men nu har jag gett upp. Det är omöjligt att uppbåda en helig julstämning när alla andra i den här femmiljonersstaden lunkar omkring i en vanlig vardag. Då hjälper ingen skinka, sillsallad eller jultårta.

I Ryssland är dessutom nyåret årets största höjdpunkt, inte julen. Även granen pyntas till nyåret. Och här kommer alltså nyåret först i kalendern. Julen infaller först den 7 januari då den ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern.

I dessa dagar shoppar ryssarna som mest. Det gäller att bunkra upp med mat inför nyårsfesten och det gäller att hitta alla presenter som ska delas ut på samma fest.

Företagen arrangerar ”lillajulsfester” på löpande band och barnen är fullt upptagna med jolka. En jolka är en fest där den ryska julgubben ”Fader frost” uppträder. Det arrangeras jolka i dagis och på skolan. Staden arrangerar, likaså kyrkan. Det arrangeras privata på teatrar, och ute på gator och torg. En jolka är alltid intensiv och högljudd där Fader frost underhåller barnen med diverse lekar. Till slut får alla barn en present, som nästan alltid är choklad.

Jolka inte jul

Men en jolka är inte jul, utan bara ett intro till nyåret. I Ryssland kommer tomten hem med sina gåvor inte på julafton, utan på nyåret. Nåt som har historiska orsaker. De ateistiska kommunisterna förbjöd julfirandet efter oktoberrevolutionen 1917. Men Fader frost fick göra en försiktig comeback 1936 – till nyåret.

Den ryska jultomten är huvudpersonen i många legender och folksagor. Han beskrivs ofta som mycket sträng men rättvis. Fader frost har en lång röd päls, röda filtstövlar, stor mössa och vandringsstav - som kan förtrolla både saker och människor.

I Ryssland har tomten dessutom alltid hjälp av Snöflickan, julgubbens barnbarn. Även hon är huvudpersonen i många folksagor. Snöflickan är symbolen för frusna vatten och floder. Under sovjettiden tog alltså nyåret över flera jultraditioner. Seder som fortfarande lever kvar.

Det ryska nyåret är inte en intim familjetillställning, utan en glad fest där det viktigaste är ett gott sällskap av släkt och vänner. Ryssarna brukar säga att ”Så som du firar nyåret, så blir hela året”. Därför gäller det att ha så roligt som möjligt!

Julen, å sin sida, är en religiös högtid. Den ryska julen inleds med en fasta i slutet av november som varar i 40 dagar. Man får äta fisk, men inte kött, mjölk eller ägg. Fastan tar slut på julaftonen och då dukas bordet med tolv rätter, efter antalet apostlar.

Julgubben har en konkurrent

Numera råder det konkurrens om julgubben då Fader Frost är en del även av den ortodoxa traditionen. Och han kan också dela ut gåvor på julen – beroende på hur familjen bestämmer.

Hemma hos oss är vinterns viktigaste högtid julen – som vi numera firar den 7 januari. Vi har för vana att gå i nattgudstjänsten och när vi kommer hem igen möts vi av en pyntad julgran med gåvor. Vi har ingen Fader frost som kommer hem till oss. Istället bjuder vi hem vänner och arrangerar en hemma-hos-konsert.

Den ryska julen är ingen officiell högtid då stat och kyrka är åtskild i det här landet. I år är juldagen dessutom en vanlig arbetsdag då regeringen beslöt förkorta antalet lediga dagar. Den här gången har ryssarna ledigt bara den första veckan i januari. Men då skolorna börjar först den 9 januari struntar nog många familjer i den regeln och köerna vid finsk-ryska gränsen förblir långa även andra veckan i januari.

För de flesta ryssar är dilemmat med ihopblandade nyårs- och jultraditioner inget problem. De flesta ryssar har en pragmatisk inställning till det hela: ju fler fester i goda vänners lag desto bättre.
Och för dem som vill förlänga firandet är det inga problem att hitta argument. Många ryssar firar även Gamla nyåret den 14 januari, efter den julianska kalendern. Och det finns även de som vill ha ledigt på grund av den katolska julen den 24 december.

Summa summarum: två jular, två nyår och däremellan kanske en resa till Finland gör att Ryssland står stilla från slutet av december till mitten av januari.