Anjovis, ägg, purjolök och gräddfil på mörkt bröd
Paul lagar en sandwich i 20-tals stil, prålig och estetisk, men samtidigt enkel med bekanta smaker.
Anjovis, ägg, purjolök och gräddfil på mörkt bröd
Mängd: 6 personer
Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 40 min
Ingredienser
- 20 st ansjovisfile - fina
- 5 st ägg
- 1 st purjolök
- 2 deciliter (dl) avhängd gräddfil
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
- 10 skiva kavring
- 40 gram (g) smör
- 1 bunt dill
Instruktioner
Namnet sandwich anses härstamma från John Montagu, 4:e earl av Sandwich i Storbritannien. Han ska ha beställt kött stoppat mellan två bitar bröd, och sedan ska andra ha börjat beställa "samma som Sandwich!". Det sägs att earlen gillade denna rätt för att den var lätt att äta samtidigt som han kunde fortsätta att spela kort, särskilt cribbage. Earlen ska däremot inte ha varit först med rätten.
Bryn 20 gram smör och vispa ihop med resten av smöret. Stryk brödet med smör och sedan gräddfil.
Koka äggen i 10 minuter. Kyl i kallt vatten. Skala och riv äggvita för sig och äggula för sig.
Lägg fileer av anjovis som ett rutmönster på en rundstansad brödsnitt.
Fyll hålen med lättkokt purjolök, riven äggvita och gula i ett mönster. Toppa med dill.
Laga även Pauls sandwich med lax och ostron.
Glöm inte Ellas vintips: En frisk och fruktig ekologisk cava med ren citrussyrlighet och mjuka nöttoner. Producenten Albet y Noya var en av de första i Spaniens cavaland Penedés som helhjärtat gav sig in i ekologisk vintillverkning. Can Vendrell Cava Brut, Albet i Noya, DO Cava, varunummer: 583887