Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsäventyr

Stort behov av mathjälp- och några vänliga ord

Från 2013
Bild: Yle/ Nora Engström

Det är redan full rulle i Frälsningsarméns utrymmen i Nummisbacken i Åbo då jag stiger in för att hjälpa till en morgon i december.

På plats är redan flera frivilliga, som sorterar matvaror som har hämtats med en skåpbil från mataffärer och bagerier. Maten ska delas ut senare under dagen.

Min uppgift blir att sortera påsar av bröd, som har donerats till Frälsningsarmén. Brödet finns i stora säckar. Meningen är att sortera brödpåsarna i stora lådor, som sedan läggs fram.

Alla vet sin uppgift och arbetet går snabbt och smidigt.

Frälsningsarmén delar ut matkassar på flera håll i Åbo. Behovet är stort. Enheten i Nummisbacken delar ut mat till cirka 100 hjälpbehövande per gång. Enheten delar ut mat tre gånger i veckan. Hjälpbehovet är alltid stort i slutet av månaden. Då har pengarna tagit slut.

Ett viktigt arbete

Redan en kvart innan man börjar dela ut matkassarna har det bildats kö utanför. Folk står och köar i god tid för att få en nummerlapp. Utdelningen går nämligen till så att alla får en kölapp och så får man komma in i mindre grupper och välja vad man vill ha i sin matkass. De som jobbar på Frälsningsarmén ser till att ingen tar för mycket av maten som delas ut. Allt ska räcka till. Största delen av maten går också åt.

Frälsningsarmén hjälper också till på många andra sätt. De dagar som organisationen inte delar ut mat, så kan man besöka kaféet som finns i samma utrymme. För en liten slant kan man köpa mat och hitta någon att prata med.

Även frivilligarbetarnas insats är betydande. Frivilliga hjälper till med att hämta mat, sortera och dela ut. Utan frivilligarbete inom föreningar och organisationer skulle många bli utan hjälp. Det är sorgligt att det finns människor i vårt samhälle som inte klarar vardagen om det inte skulle finnas en organisation som bjuder på mat, kläder och några vänliga ord.