Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så förkortar du uppesittarkvällen

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 14:02.
Julklappar i många olika färger.
Bildtext Klappar ska packas och rim ska rimmas.
Bild: YLE/Arja Lento

Uppesittarkväll? Pyttsan. Så här gör du den långa kvällen inför julafton kort och effektiv.

Ikväll är det uppesittarkväll. Det betyder att allt det sista inför julafton ska fixas. Klappar ska paketeras, rim ska rimmas och glögg ska drickas. Uppesittarkväll blir det eftersom allt tar sån himla lång tid. Egentligen ska vi sitta uppe hela halva natten och paketera. Har du inte ork, tid eller lust med detta har vi lösningen för dig.

Börja med att hälla upp den färdigköpta vinglöggen i en mugg som du värmer i micron. Klart.

Musiken

För att jobba snabbt behöver du snabb musik. Dancemania Christmas Speed gör jobbet. Du paketerar som aldrig förr (främst för att du så snabbt som möjligt vill stänga av skiten).

Är du mer för svensk julmusik finns Slitz X-Mas Dance Party. Här hittar du favoriter som Tomtarnas julnatt och Hej mitt vinterland i nätt technotappning.

Julklapparna

Nu är du peppad och det kliar i fingrarna. Dags att ta fram omslagspappret. Har du problem med paketeringen ska du kolla in tanten här under.

Se och lär. Det är en klassisk paketering hon håller på med. Funkar bäst på paket med raka hörn, så hoppas du köpt fyrkantiga saker att ge bort. Om du har tid kan du ju torröva under dagen med en bit tyg eller liknande.

Är du miljömedveten och vill skippa tejpen som fastnar fast överallt och fula band som ger dig skärsår, rekommenderar vi den nya trenden furoshiki. Furoshiki är en japansk paketeringsstil där man använder tyg i stället för papper. Praktiskt eftersom man kan använda till exempel en scarf, som man samtidigt ger i julklapp. Opraktiskt eftersom det ofta krävs två gåvor (exempelvis två böcker eller två flaskor) för att det ska funka.

Rimstugan

Jultechnon flödar ur högtalarna, glöggen bubblar i micron och paketen är fint inslagna. Nu är det dags för rim. De snabbaste rimmen gör du genom att fuska lite grann. Med hjälp av olika rimlexikon som det här, eller det här, får du snabbt reda på att socka rimmar med tjocka, och att bok gärna kombineras med snok.

Exempel: Vi säger att du ger bort bok nummer två i Hunger Games-trilogin. Då kunde ett rim gjort med hjälp av rimmaskinen se ut så här:

Vi vet att du gillar att läsa om spelen,
så här får du den andra delen.
Historien handlar om en flicka,
som förhoppningsvis inte får hicka.
(Hon måste nämligen smyga)

Det är alltid bra med en liten twist på slutet.

Julfilmen

Uppesittarkvällen avslutas gärna med en fin julfilm. Här ser du 33 stycken på två minuter och tjugo sekunder.

Så var det gjort.

Färdig!

Nu är du klar. Klockan är bara nio på kvällen och uppesittarprogrammen börjar på de svenska tv-kanalerna. Nu kan du lugnt luta dig tillbaka och ta del av andras julstress genom att titta på Bingolottos uppsittarkväll på TV4, eller varför inte Pluras jul på TV3. De som inte har svensk tv kan njuta av Jacke Brown på Nelonen, Gladiator på TV5 eller varför inte En kväll med Anne och Hannah på Yle Fem.

Eller så kan du ju umgås med familjen. Vi har hört att julen är till för sånt.