Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Cellofan

Från 2013
Uppdaterad 03.01.2014 11:21.
Cellofan
Bild: Yle/Linus Hoffman

Den schweiziske textilingenjören Jacques Edwin Brandenberger satt år 1900 på en restaurang, då värdshusvärden råkade spilla ut en flaska vin på bordduken. Hela duken måste bytas ut och tvättas. Brandenberger bestämde sig för att försöka göra en genomskinlig skyddsfilm som man kunde fästa på tyg så att det blev vattentätt (och vintätt).

Han experimenterade med olika material och till slut applicerade han flytande rayon (viskos) på tyg. Experimentet misslyckades, för tyget blev stelt och skört. Men Brandenberger märkte att det gick att dra av beläggningen som en genomskinlig hinna, och han insåg att det kunde finnas bättre användningsområden än borddukar.

År 1908 utvecklade han en maskin som kunde producera genomskinliga ark som han marknadsförde som cellofan, ett ord han fick från cellulosa och diaphane, det vill säga genomskinlig på franska. Det genomskinliga materialet användes redan 1912 i gasmasker, senare inom choklad- och livsmedelsindustrin, särskilt efter att det med ett lager lack blev både vattentätt och lufttätt.

Källor:

Serien Errare humanum est handlar om misstag som har lett till nya upptäckter och uppfinningar. Nästa program sänds i Radio Vega måndagen 6.1 kl.18.

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik