Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsäventyr

Stort intresse för hämtmat inför jul

Från 2013
Uppdaterad 02.01.2014 12:15.
Bildtext Tapio Kemppi vid Hansasali har förberett julen ett par veckor.
Bild: Jesper Alm/Yle

Många väljer idag att köpa julmaten färdig istället för att själv stå vid spisen och kocka. Det här för att njuta mer och stressa mindre.

– Allt fler av våra lunchgäster är också intresserade av att beställa julmat för att kunna njuta mer av sin fritid, säger cateringföretaget Hansasalis ägare Tapio Kemppi. De flesta vill ha de traditionella rätterna på julbordet så det blir mycket fisk, sallad, skinka, sill och köttbullar.

Enligt Kemppi kommer det ibland enstaka specialönskemål och då försöker man förstås göra så gott man kan.

– Det handlar inte om något speciellt men vill man vara säker på att få det man önskar till jul ska man beställa på förhand, säger Kemppi. Idag, måndag den 23, har några ringt och frågat om det ännu är möjligt att få julmat och visst är det det för vi har tillrett lite extra för det finns alltid de som vaknar sent men jag rekommenderar att man beställer på förhand så då kan vi också bemöta specialönskemål bättre.

Dörrklockan ringer jämt den här måndagen den 23.12 och med en dag kvar till julafton så hämtar de flesta sin mat just idag.

– Det har inte blivit köer vilket är tur, säger Kemppi. Alla har fått det de vill ha ganska snabbt och det är lite snabbt in och snabbt ut över det hela.

En kvinnlig kund som vill vara anonym prisar arrangemanget att hämta julmaten.

– I många år tillredde jag julmaten själv men insåg för några år sedan att det är onödigt. Mycket av maten gick till spillo och medans resten av familjen njöt av tillvaron svettades jag vid spisen och de heta grytorna.

Då fick jag nog och nu har vi beställt maten via Hansasali sedan dess och är mer än nöjda.

– Prismässigt är det nästan billigare att beställa och hämta än att själv handla ingredienserna och tillreda maten.

Dessutom blir det inte så mycket över för man får alltid rätt mängd mat och stressen inför jul är som bortblåst.