Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Marthor värmer de minstas tår och hjässor

Från 2013
Bildtext Catharina Brandt Vahtola stickar sockor för babysar

För två år sedan såg Catharina Brandt Vahtola ett program på TV om frivilliga som stickar mössor för babysarna på Jorv sjukhus. Brandt Vahtola, som blivit aktiv Martha efter sin pensionering, tyckte att mössprojektet kunde vara något för Grankullamarthorna.

- Jag tyckte projektet var jätte trevligt, och för ett år sedan beslöt vi oss för att sätta igång med att sticka. Vi lade ut mönstret på vår nätsida och så började alla sticka, berättar hon.

Brandt Vahtola berättar att initiativet till hemstickade mössor egentligen kom från barnmorskorna själva.

- Projektet startade på Jorvs förlossningsavdelning. Barnen behöver en ny mössa när de kommer upp till avdelningen för att den första ofta blir smutsig. Barnmorskorna ville inte ha trista vita engångsmössor. Till följd av sparåtgärder var de mössorna allt som fanns allt tillgå, så de började sticka mössor själva. På så sätt kom projektet igång, berättar Brandt Vahtola.

Minne för livet

Mössorna har fått ett gott mottagande på avdelningen.

- Vänner till mammor som fått en mössa till sitt barn har berättat mössorna upplevs som jätte fina. Det är roligt att få ett minne med sig hem från sjukhuset, förklarar Brandt Vahtola.

Brandt Vahtola berättar att en del av mössorna även använts för andra barn än dem på Jorvs förlossningsavdelning.

- Vi har ju alla lite olika handstil när vi stickar så mössorna är i olika storlekar. De största mössorna har man gett till de nyfödda barnens syskon, och de minsta har donerats till Kvinnoklinikens prematuravdelning, så alla mössor har kommit till användning, säger Brandt Vahtola.

Brandt Vahtola fick själv erfara när den första marthamössan kom till användning.

- En far dök mitt i allt upp med ett litet barn på armen. Han kom direkt från förlossningsavdelningen och ville välja en mössa till barnet. Det var roligt att se att de genast var så populära, berättar Brandt Vahtola.

Bildtext Sockorna är lätta att sticka då de saknar häl

Sockor nästa

Grankullamarthorna räckte över 330 mössor i slutet av november, men de räcker bara fram till slutet av december. Brandt Vahtola berättar de ändå nu ska fokusera på ett annat projekt.

- Vi blev förvånade över att mössorna bara räcker till jul. De behöver hela tiden mössor, men det visade sig att de är i ännu större behov av sockor. Därför har vi nu har vi startat ett sockprojekt, säger hon.

Sockorna stickas enligt ett är ett gammalt mönster och är utan hälar.

- Det är ett väldigt lätt mönster för dem som inte tycker om att sticka hälar. Jag stickar ett par medan jag tittar på ett avsnitt av en bra tv-serie, säger Brandt Vahtola.

Tar gärna emot garnrester

Garnkullamarthorna har betalat för allt garn själva. Det blir dyrt i längden, säger Brandt Vahtola.

- En martha lade ut 100 euro på garn. Om någon har garnrester av bra kvalitet får man gärna kontakta oss, säger hon.

Det är inte bara de allra minsta som är i behov av stickningar. Brandt Vahtola berättar att det också finns en efterfrågan på cellgiftskliniker.

- Där behövs det mössor för vuxna som fått strålbehandling och förlorat sitt hår, förklarar hon.