Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget åtal för försök till smuggling av stridsvagnsdelar

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 18:34.

Försöket att smuggla stridsvagnsdelar från Ryssland via Finland till Syrien leder inte till åtal. Åklagaren har beslutat lägga ned åtalen mot tre misstänkta finländare på rederiet Finnlines.

I januari i fjol beslagtog tullen en container med stridsvagnsdelar på ett av Finnlines fartyg i Nordsjö hamn i Helsingfors. Åklagaren slår nu fast att de misstänkta finländarna inte kunde känna till vad containern innehöll.

Fartyget hade tidigare angjort hamnen i Antwerpen i Belgien. Där väcktes misstankar om vapensmuggling, och fartyget tvingades vända tillbaka till Finland. Finnlines fick veta om innehållet i containern av de belgiska myndigheterna och informerade i sin tur tullen i Finland.

Då stridsvagnsdelarna upptäcktes hade EU infört förbud mot export av militär materiel till Syrien, på grund av inbördeskriget där. Dessutom hade transporten via Finland krävt särskilt tillstånd av regeringen eller försvarsministeriet.

Stridsvagnsdelarna finns nu i tullens förvar. Ägaren kan ansöka om tillstånd att exportera dem till något annat land än Syrien.

Det var Finska Notisbyrån som först rapporterade om åtalseftergiften i fallet.

Läs också:
Tre finländare misstänks för Syriensmuggling