Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sporthörnan sammanfattade idrottsåret

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 21:59.
Bayern München
Bildtext Bayern München var årets lag 2013

Sporthörnans vise män samlades för att sammanfatta idrottsåret 2013. Höjdpunkter och lågvattenmärken såväl nationellt som internationellt var föremål för debatt.

De finländska sportjournalisterna väljer årets idrottare i Finland. De hetaste kandidaterna är Mårten Boström, som vann VM-guld i orientering, Tero Pitkämäki VM-silvermedaljör i spjutkastning, Tuula Tenkanen VM-silvermedaljör i seglingens OS-klass Laser Radial och Matti Mattsson VM-bronsmedaljör i bröstsim.

- Jag tycker det inte finns en enda värdig kandidat. Många har gjort väl ifrån sig, men ingen idrottare har i år gjort tillräckligt för att de tidigare år skulle ha valts till årets idrottare. Mårten Boström är nämnd som en potentiell kandidat – senast en finländsk herrorienterare vann VM-guld var Jani Lakanen och då var han nia i omröstningen. Sari Multala vann i tiderna VM-guld i samma klass som Tuula Tenkanen och hon blev sjua. Senaste Finland tog ett brons i simning var Antti Kasvios OS-brons och han blev bara femma. Jag skulle så otroligt gärna välja en vinnare men min kandidat är Tero Pitkämäki. Skulle han ha kastat 15 centimeter skulle valet var otroligt enkelt, sade Toffe Herberts.

- Jag håller med Toffe. Det finns ingen uppenbar kandidat. Jag lutar mest mot en bronsmedaljör, det vill säga Matti Mattsson. Finland har inte haft alltför många medaljörer i simning så det känns som ett fräschare val, sade Niklas Henrichson.

Är basketlandslaget årets lag?

Valet av årets lag i Finland är inte heller den enklaste av uppgifter. Ässät korades i våras sensationellt till ligamästare i ishockey medan HJK vann, betydligt mindre överraskande, ligaguld i fotboll. På det internationella planet tog sig volleybollherrarna till kvartsfinal i EM medan basketlandslaget var EM-nia.

- Ässät figurerar på min lista men det är svårt med nationellt kontra internationellt. Jag tycker ändå att basketlandslagets prestation var otrolig. De slog toppnationer på löpande band, sade Kaj Kunnas.

- För mig är det Ässät. Jag tycker att det var så fantastiskt det vad de gjorde i våras, tyckte Herberts.

- Jag håller stenhårt fast vid basketlandslaget. De slog Ryssland, Turkiet och Grekland. De gjorde det på ett fantastiskt dramatiskt och underhållande sätt. Att slå världsnationer är större än att besegra Lukko och JYP och allt vad de heter i ishockeyligan, kontrade Henrichson.

Mo Farah eller Sebastian Vettel

Om det kommer att vara knepigt att välja årets idrottare i Finland så kommer det att vara än svårare att välja årets idrottare på det globala planet. Till namn som förekommit i diskussionerna hör Sebastian Vettel, Usain Bolt, Mo Farah, Serena Williams, Missy Franklin och Shelly-Ann Fraser-Pryce.

- Jag tilltalas väldigt mycket av den brittiska långdistanslöparen Mo Farah som vann 5 000 och 10 000 meter i VM i Moskva. Han var visat en otrolig bredd vad löpdistanser beträffar. Han sprang i somras europeiskt rekord på 1 500 meter så han är snabbare än Sebastian Coe, Steve Cram och Steve Ovett någonsin var. Han tog för femte stormästerskapet i rad guld, sade Henrichson.

- Lite överraskande för mig själv så föll jag för Sebastian Vettel. Jag tillbringade en stor del av året utomlands då jag var tjänstledig och jag tycker att det är anmärkningsvärt hur stort formel 1 är oberoende i vilken världsdel eller land man befinner sig i. Det vad Sebastian Vettel har gjort i formel 1 är otroligt. Man kan påstå att han är den bästa föraren i historien och han är bara 26 år gammal, konstaterade Herberts.

Bayern Münchens säsong var fenomenal

Om valet av årets idrottare delade på åsikterna i Sporthörnan så var panelen ganska enig om att Bayern München var årets lag. Bayern vann såväl Champions League, Bundesligan som den tyska cupen.

- Tänk att Bayern vann Bundesligan med 25 poäng marginal till laget som de mötte i finalen i Champions League. Barcelona vann spanska ligan med 15 poängs marginal och Bayern slog dem i Champions League med 4-0 och 3-0. Juventus vann italienska ligan med nio poängs marginal och Bayern slog dem i kvarten i Champions League med 2-0 och 2-0. Pluspoäng dessutom för att övergången från Heynckes till Guardiola har gått så smärtfritt, sammanfattade Herberts.