Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Från sopor till barnmat

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Bildtext Nina Nordström dyker efter mat
Bild: Elin von Wright

Nina Nordström hittar en del av sin mat bland soporna. Hon vill genom sitt ”roskisdykande” uppmärksamma problemet med matsvinn.

Nina Nordström gjorde en dokumentärfilm om ett kollektiv som nästan levde enbart på mat från matavfallskärl för fem år sedan. Sedan dess är en del av den mat hon konsumerar också hittad i olika butikers sopkärl.

Matsvinn

  • 400 miljoner kilo mat slängs bort i Finland varje år
  • Hushållen står för den största andelen - 35 procent
  • Handeln står för – 18 procent
  • Industrin – 27 procent
  • Restauranger – 20 procent
  • I vår kom Evira med nya mathjälps-instruktioner för butiker, restauranger och industrin.
  • Butiker får ge bort maten efter sista förbrukningsdag om maten hettas upp genast följande dag.
  • Butiker, restauranger och storkök får också frysa ner produkter samma dag som de gått ut och ge bort till välgörenhet eller djur. Eller hetta upp produkten inom två månader.

Ekologiska och etiska orsaker

- Jag gör det här främst av ekologiska och etiska orsaker. Hälften av all mat som produceras slängs bort i något skede. Vi massproducerar kött som vi ändå slänger bort, det är helt absurt, säger Nina.

Nina går inte varje dag och dyker men ett par gånger i veckan. Hon tar med sina 8 månader gamla tvillingdöttrar och lastar barnvagnen full med mat som butiken anser att ha blivit dålig.

- Det finns butiker som är snälla och säger att man ska komma tillbaka senare när de slänger bort mer. Samtidigt finns det också de som tittar snett och antingen låser sina sopkärl eller skickar en väktare ut för att stoppa oss som dyker efter mat.

Barnmat

I de flesta sopkärl kan man hitta grönsaker, frukt och bröd, sådana produkter som har en kort levnadstid i butiken.

- Jag vill med det här uppmärksamma problemet och få folk att fundera över sina levnads- och konsumtionsvanor. Behöver vi faktiskt mango året om?

- Dessutom vill jag visa att butikerna slänger bort så bra mat som man till och med kan ge åt sina barn. Jag hittar mängder av orörda grönsaker i plastförpackning som jag sedan tvättar, skalar och kokar och gör till mos som jag sedan ger till mina barn, säger Nina.

Lyssna på Radar i Radio Vega fredag 27.12 kl.11.03

Mat bland soporna - Spela upp på Arenan

Mat bland soporna.

Mer om ämnet på Yle Arenan