Stormossen vill satsa på fordonsbränsle
Mängder av bioavfall matas in i bioreaktorn på avfallshanteringsstationen Stormossen i Vasa varje dag. Biogasen som bildas används bland annat för att värma upp Botniahallen. Nu finns förhoppningar om att också börja producera fordonsbränsle.
Rötning
Att utvinna metangas eller biogas ur matavfall, d.v.s. rötning, är inte allmänt på alla avfallshanteringsstationer runt om i landet. Men på stormossen rötas 60 000 kilo varje dag.
När matavfallet transporterats i sopbilen landar påsarna först på ett rullband där en kran lyfter bort de största föremålen som inte räknas som bioavfall.
Mycket plast
- Man kan hitta mycket konstigheter. Allt från stora mattor, verktyg till kastruller, säger Ira Kekarainen som är rådgivningsansvarig på Stormossen.
- Den största missen folk gör är att sortera matavfallet i plastpåsar eller i icke nedbrytbara biopåsar. Det borde vara bruna biopåsar eller papperspåsar för att det ska brytas ned och inte försvåra processen här hos oss, säger Ira Kekarainen.
Därefter rensas avfallet på metall, plast och papper i flera omgångar. Tills en något så när ren biomassa återstår.
- Massan påminner lite om stort mysli. Det som återstår är en brun grynig massa.
Bioreaktor
Biomassan transporteras därefter vidare till en tank som rymmer 100 ton matrester. Där blandas den med varmt vatten. Därefter pressas den grötiga vätskan vidare genom tolv millimeters hål till bioreaktorn. Bioreaktorn är insprängd i berget. Den är 10 meter i diameter och 30 meter djup. Inne i bioreaktorn finns inget syre. Matresterna börjar rötas, d.v.s. metangas produceras. Gasen transporteras vidare genom rör till hus som värms upp med gasen. Idrottshallen Botniahallen värms till exempel upp med hjälp av biogas från Stormossen.
- 750 hushåll skulle kunna värmas upp med den mängd biogas som producerades år 2012.
Fordonsbränsle
Målet är att också i framtiden förhoppningsvis börja producera fordonsbränsle. men innan det blir möjligt väntar man på grönt ljud från Vasa stad. Ärendet ska behandlas i stadsstyrelsen i februari 2014.
- Vi väntar bara på besked, så att vi kan börja investera i den teknik som behövs för att börja producera bränsle, säger Ira Kekarainen på Stormossen.

Rötningsprocessen på Stormossen i Vasa.