Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Sydsudans president redo förhandla

Från 2013
Uppdaterad 23.12.2013 23:41.
Sydsudans president Salva Kiir
Bild: UN Photo/Isaac Billy

Den sydsudanske presidenten Salva Kiir är redo att starta fredsförhandlingar med rebelledaren Riek Machar, för att få ett slut på striderna i landet, meddelar USA:s specialsändebud med ansvar för Sudan och Sydsudan Donald Booth.

- Kiir intygade att han är redo att börja förhandla utan förhandsvillkor genast när rebelledaren Machar går med på förhandlingar, sade Booth efter ett möte med presidenten i Sydsudans huvudstad Juba i dag.

Enligt franska källor ska FN:s säkerhetsråd förhandla om situationen i Sydsudan i natt, finsk tid. Situationen i Sydsudan har snabbt förvärrats och liknar nu ett inbördeskrig. Hundratals människor har dödats och hundratusentals har flytt från sina hem. President Salva Kiir anklagar sin tidigare vicepresident för ett kuppförsök.

Enligt diplomatkällor vill FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon öka antalet fredsbevarare i Sydsudan för att skydda civilbefolkningen mot våldet i landet. Enligt nyhetsbyrån Reuters väntas säkerhetsrådet på julafton godkänna en resolution om att skicka ytterligare 5 000 fredsbevarare och 280 poliser till Sydsudan.

Också USA stärker sin militära närvaro i regionen. Sammanlagt 150 marinkårssoldater skickas till en bas i Djibouti för den händelse att fler amerikaner måste evakueras från Sydsudan.

Vad händer i Sydsudan?