Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Julottan inte lika populär som kvällsandakten

Från 2013
Uppdaterad 25.12.2013 16:01.
Borgå domkyrka.
Bildtext Långt över hundra besökare fick njuta av denna morgonrodnad efter att ha besökt julottan i Borgå domkyrka på juldagsmorgonen.

Juldagsmorgonens gudstjänst lockar inte lika många besökare som tidigare. I stället är det kvällsandakten som drar till sig fler kyrkobesök så här i juletider. I Borgå hade ändå långt över hundra besökare orkat stiga upp till juldagens svenskspråkiga morgonandakt, som började redan klockan 8 i Borgå Domkyrka.

I Björneborgs kyrka deltog förra året ungefär 300 besökare i juldagsmorgonens andakt. För tio år sedan var antalet kyrkogångare dubbelt så många. Mari Puska, församlingspastor i Borgå domkyrkoförsamling, håller med om att trenden vänder mot senare andakter. En förklaring är att finländarna gillar att stanna uppe sent på julaftonen.

- Dagsrytmen blir mera sådan att man är uppe länge på kvällen och då passar nattmässorna och kvällskyrkan in bättre. Den här morgonandakten är ganska tidig ändå. Om man har suttit uppe länge på kvällen och så där så vill man sova, säger Puska.

Trots att juldagsmorgonens gudstjänst har fått ge efter för den numera eftertraktade kvällsandakten, så finns det fortfarande morgonpigga kyrkogångare som uppskattar den traditionella julottan. I Borgå hade långt över hundra personer stigit upp i dag morse för att njuta av julfriden i julottan.

Puska är överraskad över att så många orkat upp till dagens morgonandakt och hoppas givetvis att det är det kristna budskapet som lockar mest.

- Det började komma in folk redan halv 8-tiden. Jag är överraskad att det var så här många som faktiskt kommer så här tidigt. Det är ju fint och det berättar att det här faktiskt är något som betyder någonting för folk ännu, säger Puska.

Varför kommer finländarna till julkyrkan?

- Jag vill ju hoppas att det är budskapet som fortfarande tilltalar människorna, men nog är det säkert stämningen också och att det hör till. Det är fint att folk ännu vill minnas det som är orsaken till hela julen - att det inte bara är jultomten och julklapparna, utan att det finns en djupare mening med allt, säger Puska.

Jesusbarnet lockade mer än jultomten

Och visst finns det de som ännu värnar om det kristna budskapet under julen. För Kasimirs fyra-åriga systerdotter Lucia, ligger jultomten och julklapparna i lä under julfirandet.

- Lucia väntade inte på julgubben utan hon väntade på att få se Jesusbarnet, säger Kasimir.

Kasimir brukar tidigare gå i julkyrkan på dagen i Sarvsalö, där hans mamma har sina rötter. När syskonbarnen kom med i bilden har barnandakten blivit mer populär. Kasimir föredrar ändå att gå på kvällsandakt framför morgonandakten.

- Vi har inte gått så mycket på morgonandakten, men det passade inte så jättebra för oss att gå igår kväll med barnen när tomten skulle komma och så här, förklarar Kasimir.