Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Upphittade julhälsningar delas ut på fredag

Från 2013
Uppdaterad 27.12.2013 11:53.
Raymond Wesander
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Posten delar i dag ut brev och julhälsningar som hittats runtom i Närpes. Det var i förra veckan som flera postlådor länsades i Närpes och en massa försändelser försvann. Gärningsmännen var antagligen ute efter pengar och värdesaker.

En del post har återfunnits bland annat på åkrar, men mycket är blött och smutsigt. Britt Marie Svens som är förman på postens sortering i Närpes, utgår från att det var pengar och värdesaker som gärningsmännen var ute efter. De upprivna och blöta julhälsningarna som ännu inte identifierats har hon i en låda.

Julposten stals i Närpes

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi försöker få ut dem, men vissa saker går ju inte. Här är tomma julkort. Här är fotografier som det inte finns något skrivet på. De här har ju legat i vatten.

Posten delade förra måndagen ut en del av den post som varit på villovägar, men en hel del är ännu oidentifierat. Det går bra att gå in till postens sortering i Närpes och kolla om man misstänker att man blivit utan någon postförsändelse.

Svinaktigt, säger Wesander

Raymond Wesander var en av dem som råkade ut för posttjuvarna i Närpes.

- Jag fick i alla fall ett tomt kuvert som man hade hittat i skogen. Det som är problematiskt för mig är att jag inte har någon aning om vilka räkningar som har kommit. Det kommer det säkert någon påminnelse om. Jag hoppas att där inte fanns sådan post som innehöll mitt socialskyddssignum. Men jag tycker mest synd om de barn som hade fått någon julgåva på posten. Deras paket har ju blivit tömda och länsade. Dessutom är det ett grovt integritetsbrott. Det är svinaktigt att ge sig på folks privata post, säger Wesander.

Risto Nyholm är undersökningsledare för poststölderna. Hittills har de inget att gå efter, inga ögonvittnen har rapporterat om iakttagelser till polisen. Men det verkar som om gärningsmännen har slagit till mot landsbygden, eftersom inga postlådor inne i centrum av Närpes hade länsats.

Lås på lådan

Det är högst sannolikt pengar och värdeförsändelser som gärningsmännen har varit ute efter. Det har inte kommit till Britt-Marie Svens kännedom huruvida tjuvarna lyckades komma över något värdefullt. Ingen av dem som har varit hos henne och sökt efter försvunnen post har i varje fall blivit av med något sådant. Och helst ska man ju inte skicka pengar i brev, men så här i jultider kanske någon har chansat ändå.

- Jag tror säkert att det förekommer fast man inte ska skicka pengar i brev. Nu fick jag en uppmaning från vår säkerhetscentral att man ska sätta lås på sin postlåda. Vi lever i sådana tider så man får vara beredd på det ena och det andra. Något sådant här har jag inte varit med om under mina 40 år på Itella. Väldigt otrevligt.

Britt-Marie Svens gissar att gärningsmännen har hållit på hela förra veckan med att samla in post och på fredagen dumpades de ointressanta breven.

- Det är alldeles klart att det är uttänkt på förhand och väldigt systematiskt utfört och har även en del andra märkvärdigheter som jag inte vill säga i offentligheten, säger Wesander.

Kommer du att skaffa en postlåda försedd med lås?

- Jag har olika typer av lösningar på det här så det kommer nog inte att upprepas. Man måste ju också tänka på att det ska vara bekvämt för postutdelaren, så gammal god grannhjälp är överlägset bäst, säger Raymond Wesander.

De försändelser man lyckats identifiera delas ut på fredagen. Saknar man post kan man kontakta sorteringen i Närpes som förvarar posten där regnet suddat ut namn och adress.