Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medlingsförsök i Sydsudan

Från 2013
Uppdaterad 27.12.2013 13:00.
Bildtext Hailemariam Desalegn (till vänster), Salva Kiir och Uhuru Kenyatta i Sydsudans huvudstad Juba på torsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ledarna för flera östafrikanska stater ska träffas under fredagen för att diskutera konflikten i Sydsudan, som hotar att utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig. Under mindre än två veckor har konflikten krävt över tusen dödsoffer.

På torsdagen besökte Kenyas president Uhuru Kenyatta och Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn Sydsudan i ett försök att medla i den pågående konflikten.

De träffade Sydsudans president Salva Kiir, men inte hans främste rival, den förre vicepresidenten Riek Machar. Torsdagens möte ska inte ha lett till några politiska genombrott, men medlingsarbetet kommer att fortsätta.

Rädsla för inbördeskrig

Våldsamheterna fick sin början den 15 december och verkade i början vara en kamp om makten. Nu börjar konflikten mera likna en etnisk konflikt mellan de två största folkgrupperna dinka och nuer. Sydsudan bildades 2011 och har sedan dess kämpat för att få till stånd en stabil regering.

Presidenten Salva Kiir kommer från den största folkgruppen dinka, medan den förre vicepresidenten Riek Machar kommer från den näststörsta folkgruppen nuer. Machar avsattes i juli, och sedan dess har spänningarna mellan folkgrupperna ökat. Kiir anklagar Machar för att ha försökt genomföra en militärkupp.

FN ökar sin närvaro

FN har beslutat att fördubbla antalet fredsbevarare i Sydsudan och de första förstärkningarna anländer till landet på lördagen. Omvärlden oroar sig för ett fullskaligt inbördeskrig i Sydsudan. FN tror att långt över tusen människor har dödats under våldsamheterna som har pågått i snart två veckor.

Närmare 60 000 människor har sökt skydd på olika FN-baser i landet, och hjälpbehovet för civila uppges vara mycket stort. Enligt FN behövs det under de närmaste tre månaderna 166 miljoner dollar - drygt 125 miljoner euro - för att hjälpa civilbefolkningen.