Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Johanna Törn-Mangs: Hundra gånger per dag

Från 2013
Johanna Törn-Mangs
Bild: Yle

Det här låter som en gåta, men handlar om statistik: Vad gör folk i kyrkan, på bio och i duschen, totalt minst hundra gånger per dag?

Svaret lyder: kollar sin mobiltelefon.

Det kan låta skrattretande men det ser faktiskt ut som om många av oss skulle greppa mobiltelefonen till och med oftare än så. 150 gånger per dag är den siffra som författaren och konsulten Tomi Ahonen kommit fram till i sin analys av tillgänglig statistik.

Också andra undersökningar visar på liknande siffror: europeisk statistik från mobilannonseringsföretaget Widespace visar att genomsnittsanvändaren plockar fram sin smarttelefon 150 gånger per dag medan apptillverkaren Locket slår fast att en vanlig användare öppnar sin telefon 110 gånger per dag.

Och mobilen används överallt – en amerikansk undersökning från nätbetalningsföretaget Jumio visar att folk använder sin telefon bland annat på bio (35 %), i kyrkan (19 %), i duschen (12 %) och när de har sex (9 %). 72 procent av dem som svarade på enkäten uppgav att de för det mesta befinner sig inom en och en halv meters avstånd från sin mobiltelefon.

Själv associerar jag till Tamagotchin, det digitala husdjuret från Japan som lanserades i mitten av 1990-talet. Om man inte matade och skötte om den trendiga leksaken av plast dog den. Inställningen till mobiltelefonen tycks vara densamma: man bär den med sig överallt och petar på den som om den annars skulle riskera att dö.

Fast det gäller naturligtvis inte mig, så klart, hundra gånger per dag, så ofta kan det väl inte bli?

Ersätter många olika prylar

Man kan förhålla sig kritiskt till undersökningarna – alla är gjorda av mobila aktörer som har ett intresse av att visa att mobilanvändningen är stor – men när Tomi Ahonen spjälker upp siffran i olika beståndsdelar blir trots det igenkänningsfaktorn hög. Till exempel påpekar Ahonen att det att man använder sms-funktionen i telefonen i medeltal 23 gånger per dag inte betyder att man skickar 23 textmeddelanden. Man använder sms-funktionen på många andra sätt: man läser nya sms och läser sms som man fått tidigare på nytt. Man börjar skriva ett sms som man inte skickar. Och man kollar på telefonen om man skulle ha fått ett nytt sms, och kollar igen, och igen, flera gånger per dag.

En annan funktion som driver upp mobiltelefonanvändningen är klockan. Väldigt många av oss använder telefonen för att hålla koll på tiden, och hur många gånger tittar man på klockan varje dag? Svaret är 18 gånger, så där i medeltal.

Och det är väl där som man kan hitta förklaringen till att statistiken ändå kan hålla streck. Telefonen är inte bara ett kommunikationsmedel som används för telefonsamtal och sms utan fungerar allt oftare som en mångsidig manick som ersätter många andra prylar: armbandsuret, musikspelaren, sällskapsspelet, kameran, väckarklockan och kalendern. Själv kommer jag inte ens ihåg när jag använde ett armbandsur senast, eller en separat väckarklocka. En papperskalender har jag inte använt på många år.

Också nyheter och underhållning

Glädjande nog för oss här på Yle visar de olika undersökningarna också att både nyheter och underhållning finns med på listan över det vi är ute efter när vi greppar våra telefoner, och för en del fungerar mobiltelefonen dessutom som både radio och tv. Det syns också i vår statistik – besökssiffrorna för Svenska.yle.fi, byggd enligt mobilt först-principen, pekar stadigt uppåt. Tittar man på antalet unika webbläsare i veckan för november 2013 har de ökat med mer än 50 procent jämfört med samma veckor i fjol, och översteg förra månaden för första gången 200 000 unika webbläsare.

Vi vet att en del av ökningen beror på att vi satsat på att skapa bättre innehåll på webben och att många nya besökare därför hittat till Svenska.yle.fi. Samtidigt inser vi att en del av ökningen beror på det faktum att webben för allt fler alltid finns inom en och en halv meters avstånd. När man greppar sin mobiltelefon minst hundra gånger per dag ökar sannolikheten för att man någon av dessa gånger landar på Svenska.yle.fi.

Besöksstatistiken 2013: januari till november

I stolpdiagrammet nedan ser du hur många unika webbläsare i veckan vi haft på Svenska.yle.fi under detta år till och med slutet av november. Eftersom vi räknar hela veckor finns också den första december med.

Antalet unika webbläsare i veckan är stadigt växande.

Mest sidvisningar på Svenska.yle.fi, november 2013

  1. This is f#cking Finland (34 469)

  2. "Musik är bättre för hälsan än idrott" (29 191)

  3. Se Åbo Akademis nya reklamfilm (11 094)

  4. Här är Finlands hundra i topp (8 229)

  5. Räkna och jämför: Hur bra tjänar du på din utbildning? (7 766)

  6. Elin Andersson är Finlands lucia 2013 (7 448)

  7. Forskare: "Svenska försvarets slagkraft utplånad" (6 862)

  8. De tjänade mest i Österbotten(6 280)

  9. Räkna ut: Hur mycket tjänar du i förhållande till grannarna? (6 069)

  10. "Det var aldrig meningen att mobba Molly" (5 819)

Läs också:

Johanna Törn-Mangs: Storleken spelar en roll
Johanna Törn-Mangs: Glöm inte den långa svansen
Johanna Törn-Mangs: Ingen vill göra sin mamma besviken
Johanna Törn-Mangs: Mera skvaller blir det inte
Johanna Törn-Mangs: Här lockar Karis mera än Paris
Johanna Törn-Mangs: Beroende av klick
Svenska Yle börjar publicera webbstatistik