Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Förbjud människor att ge pengar åt tiggare"

Från 2013
Uppdaterad 28.12.2013 18:06.
Kvinna tigger
Bild: Yle

- Människor som ger pengar till tiggarna på gatan bidrar inte till att hjälpa dem ur deras sociala misär, säger professor Bo Rothstein i en debattartikel i Dagens Nyheter.

- Ett förbud mot att ge pengar till tiggare är en signal som skulle kunna tvinga fram de mer omfattande och strukturella åtgärder som krävs från samhällets sida. Om man däremot förbjuder tiggare att tigga måste förbudet följas av någon form av sanktioner om det alls ska ha någon effekt - men att straffa dessa svårt lidande och socialt utslagna människor strider mot vår humanitet och rättskänsla. Det är också klart att tiggeri inte är lösningen på dessa människors sociala misär.

Rothstein påpekar att de människor som i sin medmänsklighet ger tiggare en slant inte bidrar till att ge tiggarna ett mer värdigt liv.

- Tvärtom monterar detta fast gatutiggarna i en fortsatt social förnedring och gör deras utslagning från samhället mer permanent. Den som ger pengar utnyttjar därför en annan människas förnedring till att döva sitt eget sociala samvete.

- Tiggeri löser inte dessa utsatta människors sociala utslagning, misär och förnedring. I stället behövs det mera omfattande och strukturellt inriktade åtgärder i form av utbildning, tillgång till hälsovård och olika former av social och medicinsk rehabilitering, konstaterar Rothstein.

Diskussion om artikeln