Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dramatiken uteblev i Norden 2013

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 13:21.
Bildtext Reinfeldt skakar hand med Obama.
Bild: EPA / JONAS EKSTROMER

Prinsessan Madeleine gifte sig och blev gravid. Vänstern ersattes av höger i den norska och isländska regeringen. President Barack Obama besökte Sverige. Nordens regeringschefer samt president Sauli Niinistö mötte honom i Stockholm. Temat var bland annat avlyssning och övervakning, en fråga som kom upp många gånger under år 2013.

Det är inte de hårda nyheterna som kännetecknar det gångna året. En korrespondent har sällan tid och möjlighet att gräva djupt eller leverera stora avslöjanden. I bästa fall kan man ge en överblick av de viktigaste samtalsämnena i bevakningsländerna kring samhälle, politik, ekonomi, kultur, kanske nöjen och idrott.

Supervalår på kommande i Sverige

Sverige förbereder sig på ett ”supervalår” 2014. Nästan hela år 2013 har gått åt till förberedelser. En trött statsminister, Fredrik Reinfeldt, med de tre små allianspartiernas partiordförande vid sin sida försöker skapa en image av regeringen som en dynamisk, nytänkande regering med omtanke för alla.

Finansministern Anders Borg klippte sitt hår, ”Sveriges mest kända hästsvans” försvann, vilket fick stor uppmärksamhet. Det var rentav ett större ståhej än när riksbanken i slutet av året sänkte reporäntan, från 1 procent till 0,75 procent.

Centerpartiet väckte väljarna med ett kontroversiellt förslag till partiprogram som tillät månggifte, plattskatt och slopad arvsrätt. Partikongressen godkände ändå ett urvattnat partiprogram. Partiet fortsätter kämpa för att lyckas ta sig in i Sveriges riksdag också i nästa val.

Kristdemokraterna har liknande problem att klara röstspärren på 4 procent. Moderaterna anses ha dominerat regeringen så mycket att de mindre allianspartierna blir osynliga och verkar onödiga.

Opinionerna i Sverige har gått upp och ner under året. För Fredrik Reinfeldt har det gått mest neråt, för Stefan Löfven uppåt. Han blev vald till socialdemokraternas partiordförande ”på riktigt” vid en partikongress i Göteborg på hösten.

Politiska omvälvningar i Norden

Ute i Norden hade man några val med stora politiska följder. De norska socialdemokraternas ordförande Jens Stoltenberg tvingades ge över statsministerposten till de konservativas partiordförande Erna Solberg. Hon tog med sig Fremskrittspartiets Siv Jensen i regeringen. Det var en skräll för omvärlden.

Men i Norge känner man något av en sårad nationell stolthet när Fremskrittspartiet får kritik för rasism och konservatism. Anders Behring Breivik var i tiden medlem i Fremskrittspartiet. Det gör inte partiet medskyldigt till dåden den 22 juli 2011. Men omvärlden påminner normännen om detta. Det är första gången i Norden som ett populistiskt parti av det här slaget får regeringsmakt.

Islands vänstergröna regering ersattes av det gamla radarparet Centern och det konservativa Självständighetspartiet, som tillsammans styrde Island före finanskraschen. Landet kämpar fortfarande med gamla ekonomiska problem, men de första domarna har fallit mot bankmännen.

Danskarna gav vänstern fortsatt kommunalt förtroende i städerna. Köpenhamnssossarnas kampanj för att tillåta kommunal haschhandel fortsätter. Det radikalaste partiet på vänsterkanten, ”Enhedslisten”, fick till många bilisters fasa ansvar för trafikpolitiken i Köpenhamns rådhus. Det populistiska Danskt Folkeparti fick en borgmästarpost för första gången.

”En lyssnande myndighet”

Försvarets radioanstalt blev i folkmun ”myndigheten som verkligen lyssnar på dig”. Under andra världskriget var Finland med och byggde upp FRA med egen utrustning och personal. Sedan mitten av 50-talet har USA varit en ”hemlig vän i kalla kriget”. Man har haft en slags allians med USA, ett utbyte av information och rådata bland annat med NSA där Edward Snowden jobbade. FRA har haft speciell uppmärksamhet på Rysslands militära och ekonomiska hemligheter.

Det här visste man inte så detaljerat när president Barack Obama besökte Stockholm i början av september. Statsminister Reinfeldt var inte speciellt upprörd över avlyssningsskandalen, och senare kom alltså förklaringen. Ingenting var nytt för Sverige, men nog för folket som fick information via SVT. Senare har det visat sig att också Danmark har varit aktivt med i NSA-samarbetet, till exempel nätavlyssning i de baltiska undervattenskablarna.

Kungligt roligt

Prinsessan Madeleine gifte sig med herr Christopher O´Neill i början av sommaren. Bröllopet var inte lika ståtligt som när storasyster gifte sig, men lockade ändå tusentals Stockholmare till Slottsbacken för att begapa kungligt brudpar i hästkortege samt övriga kungligheter och adel. De som stod lägst i rang kom med inhyrda SL-bussar. Bra att de någon gång kommer i kontakt med kollektivtrafiken, kan man tycka.

Prinsessan Madeleine stoppades av en nitisk polis för att köra på en kollektivtrafikgata och prins Carl Philip kolliderade med en buss under året. Prinsens rykte som ”designprins” fick sig en törn, när det visade sig att det inte är han som står för designen på de kungliga brasskydden. Vad då med tidigare vaser och bestick som säljs i hans namn? ”Han har lett arbetsgruppen” som utförde arbetet med brasskyddet, hette det senare.

Kung Carl Gustav åkte runt i landets län för att fira 40 år som kung i Sverige. Prins Daniel fyllde 40 år, drottning Silvia firade 70-årsdag i slutet av året. Prinsessan Lilian avled i mars, 97 år gammal.

Ett av årets nyord: Hästlasagne

Länge försökte man hålla hästköttsfusket utanför Sverige. Men matkedjorna Coop, Ica och Axfood såg sig i februari tvungna att dra tillbaka all fryst lasagne från en firma i Frankrike. Det hade köpts billigt utomlands som nötkött. Också Findus, Dafgård och Ikea drog tillbaka köttbullar av hästkött.

På Island hittade man en köttpajprodukt som konstaterades vara helt köttfri, trots att den enligt innehållsförteckningen skulle innehålla 15 procent nötkött. En finländsk miljöorganisation belönade den vegetariska köttpajen som årets omedvetna klimatgärning.

Näringsliv med Finlandskoppling

Marie Ehrling valdes till ny styrelseordförande och Johan Dennelind blev koncernchef för Telia. De har städat ordentligt i sin verksamhet i Kaukasien. Man medger ”osunda affärer”, inte bara i Uzbekistan. Många chefer har fått gå, inklusive tidigare VD:n Lars Nyberg och hans tillfälliga efterträdare och några finländska chefer. Både den finländska och svenska staten är storägare i Telia Sonera, som är som lönsammast i just de delar av världen där korruption är ett stort problem.

Också bankjätten Nordea har dykt upp i debatten, eftersom det var där Telias pengar till Takilant förvarades. En skild rättegång pågår om vem som egentligen äger pengarna som skulle till Uzbekistans presidentdotter som tack för telefonilicenserna.

Den svenska staten sålde alla sina aktier i Nordea under året. Därmed kan man med större trovärdighet ställa hårdare krav på de svenska bankerna och deras utdelning av dividender.

På Gotland upphävdes tillståndet för Nordkalks nya kalkbrytning i Bunge, efter tidigare stora protester. Högsta domstolen beslöt om en ny omfattande tillståndsprövning av alla miljökonsekvenser som brytningen kan förorsaka. På det Pargas-baserade företagets dotterbolag på Gotland har man ännu stora förhoppningar. Det nya dagbrottet sägs vara absolut nödvändigt, eftersom råvaran snart tar slut i de gamla gruvorna.

Husby-oro skadar Sverigebilden

En polisman sköt ihjäl en 69-årig man i Husby som ansågs uppträda hotfullt. Det startade oroligheter och skadegörelse som pågick hela maj månad. Bilar brändes och ungdomsgäng slogs med utkommenderad polis i flera Stockholmsförorter.

Bilden av det perfekta Sverige ansågs få sig en törn av upploppen. Ny debatt om integrationen, utanförskapet och statliga satsningar. Regeringen gav order om att Diskrimineringsombudsmannens kontor ska etablera sig i Tensta eller Rinkeby. Men många privatpersoner och några företag flyttar bort, för att de inte längre vågar stanna.

Bilbygge inte lika enkelt som förr

Det är inte lätt att hålla reda på de svenska bilbolagen. För det första är de inte så svenska längre, utan kinesiska. För det andra gör de mycket mer än bilar.

Volvos lastbilar tycks vara mer framgångsrika än personvagnarna. Volvo sålde dåligt under året, både i Sverige och världen. Man utvecklar nya bilmodeller för Kina, men där tycks svensk design inte stå högt i kurs. Där får man tro att man är någonting för att man har pengar. Och många vill gärna visa upp det, till exempel genom att sitta i förlängda lyxbilar.

Konkursboet Saab såldes till Kaj Johan Jiang och fick namnet Nevs. De första nya Saab-bilarna rullade av bandet i Trollhättan i december. Men det var de gamla bensindrivna Saab-modellerna, inte de eldrivna som Nevs ska producera och sälja framförallt i Kina. De nygamla Saabarna ska säljas huvudsakligen över internet.

Tillsvidare har elbilarnas batterier inte utvecklats så långt att det skulle gå att köra längre sträckor med dem. Många frågetecken finns om hur länge pengarna räcker för att rädda Saab/Nevs.

Saab har också en flyggren, som bygger Jas-Gripen. I slutet av året fick företaget en efterlängtad storbeställning från Brasilien på 36 plan, en av de största exportaffärerna. Schweiz överväger också, men frågan om militärflygplan ingår i större säkerhetspolitiska övervägningar som ofta slutar med att man köper ett NATO-plan.

Ryska spöken

Den svenska Nato-debatten har legat lågt under året. Överbefälhavaren Sverker Göransson inledde året med en lång sjukledighet på grund av utmattning. Han fick hård kritik för uttalandet om att Sverige klarar sig bara en vecka utan hjälp vid ett anfall.

Det svenska försvaret har fått hård kritik då man inte längre reagerar ens på ryska militärövningar invid gränserna. Under påsken gick man inte upp i luften när några ryska plan övade angrepp mot Gotland och eventuellt andra strategiska mål. Försvarets finansiering går inte ihop efter år 2014, enligt försvarsmaktens egna beräkningar.

Journalistisk självrannsakan

I mitten av januari körde ett lokaltåg med hög hastighet in i ett bostadshus på Saltsjöbanan. ”Städerskan stal tåget” var den offentliga mediesanningen i några dagar. Tågbolaget skyllde på städerskan, tills det visade sig att tåget visst kunde gå igång av sig självt. Städerskan var den enda ombord, och hon skadades svårt.

YLE besökte i början av året järnmalmsgruvan i Pajala, som Northland Resources startade med buller och bång. Efter många år av uppbyggnad och miljarder i omkostnader skulle produktionen snart komma igång, uppgav bolaget. Snart därefter var man en hårsmån från konkurs och aktiekursen rasade till nära noll. Det missade vi. Men de första transporterna har satt igång från Narviks hamn. De som flyttade till Pajala och byggde hem där hoppas fortfarande.

Många andra gruvprojekt har kommit igång eller planerats i Sverige. De många utländska projekten har också mött motstånd bland lokalbefolkningen, med bland annat Talvivaara-miljökatastrofen som varnande exempel.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, förorsakade både journalistisk och juridisk självrannsakan. Han friades från alla åtta mord som han hade erkänt och dömts för. Justitiemord och missbruk av psykiatrin, anser de svenska medierna nu. Men det finns ännu jurister som anser att Bergwall dömdes på goda grunder. Bergwall är inte ännu friskförklarad. Han anses behöva tvångsvård, men inte nödvändigtvis på den psykiatriska kliniken i Säter.

Framgångar och förluster

Sverige stod värd för Eurovisionens schlagertävling. Den hölls i Malmö i maj, tack vare Loreens seger året innan. Danmark tryggade att tävlingen hålls i Norden också nästa år, det blir i Köpenhamn veckorna före EU-valet i maj 2014.

Sofi Oksanen fick Svenska Akademiens nordiska pris i april. Kjell Westö nominerades för Augustpriset, som dock gick till Lena Andersson.

Sverige tog guld i ishockey-VM, men motståndaren var den här gången inte Finland, så det kan kanske accepteras också bland finländska ishockeyfans.

Polarpriset gick till Kaija Saariaho och Yossou N´Dour. Pekka Kuusisto fick Nordiska rådets musikpris vid en gala i samband med NR-sessionen i Oslo.

Diskussion om artikeln