Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New Orleans lider ännu åtta år senare

Från 2013
Uppdaterad 29.12.2013 20:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Många som evakuerades har aldrig återvänt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Spåren av den förödande orkanen Katrina är fortfarande mycket påtagliga i det värst drabbade området i New Orleans. Men de som har återvänt hoppas ändå kunna bygga upp stadsdelen som fortfarande är delvis ödelagd.

John Taylor tar mig på en biltur genom det värst drabbade området i stadsdelen Lower Ninth Ward. På bägge sidor om gatan fanns det tidigare mellan 15 och 20 hus, men nu ser man bara några enstaka, konstaterar han, och kör längre fram till en för honom mycket bekant plats.

- Det var här som jag föddes och växte upp, och bodde i 58 år innan orkanen Katrina slog till säger han, och pekar på en tom tomt med en stor ek.

Orkanen dränkte 80 procent av New Orleans

Bildtext Arthur Johnson driver en organisation som bygger upp området.
Bild: Yle

Åtta år efter att en av USA:s mest kostsamma naturkatastrofer dränkte 80 procent av New Orleans har många av de drabbade områdena repat sig. Men här är det igenväxt och folktomt, för bara en tredjedel av invånarna har återvänt

- De som förlorade sina hem flyttade iväg eller evakuerades, och beslöt att stanna på den nya orten, kanske för att barnen gick i skola eller för att de hade fått ett bättre liv, konstaterar Arthur Johnson. Han driver Sustain the Nine som är en av de organisationer som försöker bygga upp Lower Nine som området också kallas.

Mediefolk är inte så välkomna längre, efter all rapportering som ändå inte ledde till några nämnvärda förbättringar. För turister som besöker New Orleans har den här stadsdelen däremot blivit en sevärdhet, och det finns till och med speciella turistbussar som kör längs de gropiga smala gatorna.

Men enligt Arthur Johnson är folk i dag ändå inte lika bittra över den ojämna fördelning av återuppbyggnadspengarna som missgynnade de till största delen afroamerikanska invånarna i Lower Nine. Han menar att det finns en speciellt kampanda bland de som har återvänt, och man satsar på allt från trädgårdsodlingar till ekologiskt hållbara hus för att bygga upp ett nytt slags grannskap:

-Vi har många här som är villiga att anpassa sig till förändringen, och hålla kvar en del av det som har varit men också inse att det inte kommer att vara som för åtta år sedan, säger Johnson.

Diskussion om artikeln