Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländare vill att stökiga hyresgäster bor på samma ställe

Från 2013
Uppdaterad 29.12.2013 16:17.
Tom Packalén.
Bild: Tom Packalén

Sannfinländarnas riksdagsledamot och kommunfullmäktigeledamot Tom Packalén anser att stökiga hyresgäster ska bo i samma områden.

Packalén föreslår att staden ska poängsätta både invånarna i Helsingfors stads bostäder och stadens bostadsområden. Invånarna får poäng efter beteende och bostadsområdena poängsätts på en skala från noll till till fem, där noll är sämst. Alla stadens bostäder skulle ha samma hyra, men de invånare som har låga poäng på grund av störande beteende, skulle vara tvungna att bo i lågt rankade bostadsområden, säger Packalén.

– Det är en morot för att få stadens invånare att bete sig ordentligt. Invånare som uppför sig väl får samtidigt större möjligheter att välja vilka områden de bor på, eftersom hyran är lika på hög på alla bostäder.

Han säger att modellen inte skulle leda till att de bildas slumområden.

– I de områden som rankas lågt, skulle man satsa extra på polis- och myndighetstjänster och på det här sättet hindra områdena från att förvandlas till slum.

Sågar förslaget

Men Heikki Hiilamo, professor i socialpolitik, tror inte på Packaléns modell.

– Det finns problem i den nuvarande modellen, men det är inte en lösning att på samma ställle samla alla som har problem. För barn skulle det vara en speciellt dålig miljö att växa upp i.

Hiilamo tror att de så kallade dåliga områdena skulle bli slumområden, eftersom invånvarna i dem inte skulle ha resurser eller motivation att sköta sig för att få flytta till en bättre område. Extra myndighetstjänster tvivlar han också på.

– Människor vill inte bli kontrollerade, där det finns mycket kontroll finns det mycket problem.

Packalén ska lämna in förslaget till Helsingfors stadsfullmäktige nästa år.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.

Diskussion om artikeln