Tysk opposition vill stärka oppositionen
Är en liten opposition ett stort problem för demokratin? Den frågan ställer sig många tyskar då landets nya regering har inlett sitt arbete. Efter valet i september består den tyska oppositionen nu av endast två partier, med rätt så litet stöd bland väljarna.
När förbundsdagen sammanträder, upptar de bara en liten del av salen. Endast 127 av de totalt 631 sittplatserna är reserverade för de två oppositionspartierna, vänsterpartiet die Linke och de gröna.
Den sittande regeringskoalitionen, bestående av kristdemokraterna och socialdemokraterna, förfogar över en majoritet, som i praktiken gör oppositionen helt maktlös.
– Oppositionen är en viktig del av en fungerande demokrati och då vi nu är för få för att ordentligt kunna kontrollera regeringens arbete, måste saken på något sätt lösas. Det säger Gregor Gysi, gruppordförande för vänsterpartiet die Linke.
– Vi kan i dagens läge inte tillsätta utredningskommissioner och vi kan inte gå till författningsdomstolen för att bekräfta att nya lagar inte strider mot grundlagen, fortsätter Gysi.
För att oppositionen ska kunna utnyttja de här kontrollmedlen krävs att man har 25 procent av platserna i parlamentet. De två nuvarande oppositionspartierna, kommer med nöd och näppe över 20-procentssträcket.
Löften om fler minuter
Från regeringshåll lovar man komma emot oppositionens krav. Hur långt man tänker gå oppositionen till mötes är en fråga som man som bäst förhandlar om.
Helt konkret har de flesta löftena hittills handlat om att ge oppositionen mer tid att tala i förbundsdagen. Som det är nu skulle de två oppositionspartierna få dela på futtiga tolv minuter per varje timme debatt. Resten går till regeringspartierna, som med Gregor Gysis ord, kan söva ner oppositionen, innan man överhuvudtaget får ordet.