Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mellandagarna knepig tid för avfallssortering

Från 2013
Uppdaterad 30.12.2013 16:33.
Julklappar i många olika färger.
Bild: YLE/Arja Lento

Nyårslyckor, julklappspapper och julgranar kan vara svåra att få rätt avfallssorterade.

Vid Åbonejdens avfallsservice är tiden kring jul och nyår en tid då många kunder har många frågor att ställa. Lyckligtvis finns det en avfallsrådgivning som kan svara på det mesta, den nås både per telefon och på webben.

Vanliga frågor brukar gälla pappret kring julklapparna och diverse förpackningar. Britt-Marie Juup, invånarservicechef vid Åbonejdens avfallsservice, berättar att julklappspappret och -banden hör hemma bland brännbart avfall, medan PVC-förpackningar är deponiavfall.

Men det finns betydligt krångligare avfall än så. Nyårslyckan kunde man ju tänka sig höra hemma i metallavfallet, men här får många tänka om.

- Man brukar ju kalla det för tenn, men egentligen är det mest bly i de här nyårslyckorna. Därför ska de absolut inte sättas i metallinsamlingen, utan det är problemavfall, berättar Juup.

Även nyårsraketer kan vara knepiga att bli av med, oanvända fyrverkerier ska nämligen inte till avfallsinsamlingen över huvudtaget.

- Explosiva raketer eller sprängämnen ska man alltid föra till polisen.

Juup menar ändå att det går lika bra att förvara fyrverkerierna på ett säkert ställe och använda dem nästa år i stället. Gamla raketer däremot ska till polisen av säkerhetsskäl. Använda raketer däremot är brännbart avfall, men man ska kolla så de verkligen brunnit helt slut.

Lite längre fram, då firandet börjar ta slut, är det dags att slänga ut den barrande gästen i vardagsrummet. Julgranen kan kostnadsfritt föras till de olika avfallscentralerna. På många håll, framför allt i olika bostadsbolag, ordnas också gemensamma julgransinsamlingar.

Mera info hittar du på Åbonejdens avfallsservice webbplats, den svenska versionen finns på adressen www.tsj.fi/se.