Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Stora grytor går bra åt i år

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 17:08.
Anton och Caijus Ahlroth säljer raketer i Esboviken
Bildtext Anton och Caijus Ahlroth säljer raketer i Esboviken.

Anton och Caijus Ahlroth har sålt raketer i flera år i Esbo. Trots den ekonomiska recessionen slingrar sig kön till deras raketförsäljningspunkt intill blombutiken lång på eftermiddagen. Folk laddar upp inför nyårsaftonen - och raketköp för en tusenlapp är inte helt ovanligt, säger de.

De stora stadiga grytorna verkar bli årets hit. Den snöfria vintern ställer krav på underlaget och kunderna föredrar raketbatterier som står stadigt från början. De anses också vara prisvärda.

- Grytorna behöver man bara tända på en enda gång - och sen kan man beundra skådespelet. Många drar sig på att tända på hela tiden. Grytorna gnistrar också närmare marken och då syns de bättre, säger Anton och Caijus Ahlroth.

Barnfamiljerna undviker ljudliga smällar

De flesta kunder är medvetna om skyddsglasögonen men vi brukar nog påminna om dem. Många frågar också om hur högt ljud pjäserna har - en del gillar ljud - andra med små barn vill absolut inte att raketerna ska smälla så hårt, förklarar försäljarna. För dem som väljer hårda smällar lönar det sig att skydda öronen.

Raketerna behöver en bra ställning, man kan antingen köpa den eller bygga den själv. Det är egentligen olagligt att ställa upp dem i snön, fast många gör det nog, medger Anton och Caijus.

- Man ska inte springa bort när man tänder på, instruerar killarna, det är lätt hänt att man snubblar. Raska steg längre bort från den påtända pjäsen bara, säger de.

Om raketen inte tänds ska man vänta, stubinen kan vara våt och kan tändas senare. De pjäser som inte har detonerat kan man returnera efter nyår.

"Pojkarna är ena filurer"

Ville Vuorio med pojkarna Sebastian och Emil på raketuppköp
Bildtext Ville Vuorio med pojkarna Emil och Sebastian.

Ville Vuorio är på raketuppköp med killarna Sebastian och Emil. Plötsligt skrevs prislappen 65 euro.

- Pojkarna är ena filurer, skrattar Vuorio, jag talade i mobilen och de plockade på sig ett och annat, skrattar han.

Han inflikar ändå bums att raketerna skjuts upp under vuxennärvaro - och skyddsglas har han å jobbets vägnar. En del pjäser har åldergränser och dem är vi noga med, säger han.

Sebastian och Emil gillar också grytorna, de sprakar länge. Nog är det viktigt att ha småkrafs också, som man kan syssla med sedan när alla de stora pjäserna har skjutits.

Ville Vuorio säger att skyddsglasen är en självklarhet, han har av dem redan å jobbets vägnar. De stora pjäserna skjuter nog vi vuxna och det gör vi på en större idrottsplan, tillsammans med andra familjer.

Bildtext Varje förpackning har säkerhetsföreskrifter
fyrverkeri

Vänta tills raketpinnen har fallit
HNS befarar fler ögonskador än normalt
Använd inte flaskan som raketstöd
Skydda dina djur för raketsmällar
Rakettitukkus försäljningspunkter hittar du här!
Fyrverkerier som passion
Tukes anvisningar om hur man ska skjuta raketer