Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tidskriften Skärgårds framtid i vågskålen

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 09:38.
Bildtext Redaktör Håkan Eklund är besviken över att Åbo Akademi inte längre vill stöda tidskriften Skärgård.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Åbo Akademis sparplaner hotar tidskriften Skärgårds framtid. Universitetet kommer inte längre att stöda tidskriften ekonomiskt.

Tidskriften Skärgård kommer ut fyra gånger per år och når ungefär 1000 prenumeranter. Inkomsterna från prenumerationerna täcker både tryck och distribution och hittills har Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi stått för redaktör Håkan Eklunds lön. Men det är det nu slut med och från och med 2015 kommer universitetet inte längre betala ut ett ekonomiskt stöd till tidskriften. Redaktör Håkan Eklund är orolig för vad det innebär för tidskriftens framtid.

- Jag fyller 63 nästa år så de tänker kanske att nu pensionerar vi den killen och så är det slut med det men så är det inte. Det handlar inte om mig utan det handlar om en väldigt unik tidskrift som dokumenterar en väldigt unik kultur. Det skulle vara ett helgerån att lägga ner, säger Eklund.

Skärgårdsinstitutet som än så länge ger ut tidskriften Skärgård är en del av Centret för livslångt lärande (CLL). Åbo Akademi ska fram till år 2016 spara 4 miljoner euro och enligt Torbjörn Sandén, enhetschef och direktör för CLL, har man i nuläget inget annat val än att se över alla tänkbara kostnader.

- Det allmänna läget som Åbo Akademi befinner sig i gör att man är tvungen att granska alla tänkbara kostnader och det här är en sådan. Men finansiering ges för 2014 så det ger tid att lösa finansieringen, säger Sandén.

Att Åbo Akademi drar in sitt ekonomiska stöd är ett hårt slag för tidskriften men enligt redaktör Håkan Eklund tänker man inte ge upp i första taget.

- Vi kommer att se till att tidskriften lever vidare. Vi kommer att bilda en garantiföreing och söka sponsorer. Vi klarar det nog men jag tycker det är skamligt av ett universitet som kallar sig det finlandssvenska universitetet inte förstår att vara stolta över en sådan här sak.