Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Välilä: Nya damhockeyälskare efter OS

Från 2013
Programmet är inte längre tillgängligt

Vinter-OS i Sotji inleds den sjunde februari. Ett av de starkaste finländska medaljkorten är damlejonen som har fått ett välkommet tillskott i den comebackande Riikka Välilä.

Sedan damishockeyn gjorde entré i vinter-OS i Nagano år 1998 har Finland tagit två brons. Stalltipset är att damlejonen tar sin tredje medalj i Sotji. Ett av de intressentare namnen i den finländska truppen är 40-åriga Riika Välilä som i höst gjorde comeback efter en paus på över elva år. Själv tonar hon ner förväntningarna.
- Jag försöker hjälpa laget så gott jag kan. Den rollen som jag får, den försöker jag göra så bra som möjligt, säger Välilä som spelat i höst för JYP i FM-serien.

Poängdrottning i Nagano

Då Finland tog OS-brons i Nagano 1998 var Riikka Välilä lagets stora affischnamn då hon vann turneringens poängliga. Fyra år senare i OS i Salt Lake City fick damlejonen nöja sig med fjärde plats och efter den turneringen valde hon att lägga av.

Elva år senare - i samband med VM-turneringen i Kanada då hon fungerade som Finlands lagledare tändes gnistan igen.
- Allt har känts riktigt bra från första början. Det var i maj jag för första gången tänkte att det här går bra.

Spelarna är mer atletiska nuförtiden

Vägen tillbaka har varit förhållandevis smärtfri och landslagscomebacken i oktober var en succé. Det sagt så är Välilä mån om att betona att damishockeyn har förändrats under de elva år hon var borta.
- Spelarna har blivit starkare och snabbare. Det leder till allt som sker i rinken går snabbare. Det är en skillnad, säger hon.

Damishockeyn är, som bekat, inte bortskämd med publicitet. OS-turneringen i Sotji är därför ett gyllene tillfälle både för spelarna och grenen att marknadsföra sig.
- Jag räknar med att vi får ett antal nya damhockeyälskare efter OS. Det tror jag, säger Riikka Välilä.