Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förföljelse blir straffbart i Finland

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 15:12.
Broschyr om våld i par- och närrelationer.
Bild: Yle/Marica Hildén

Från och med nyårsdagen 2014 är förföljelse straffbart i Finland. Oona Ylönen, som är verksamhetsledare vid ett skyddshem i Åbo, ser bara positiva effekter av den här nya straffbestämmelsen.

- Dels skapar det här en större uppmärksamhet kring förföljelse och på så sätt bidrar den nya straffbestämmelsen till att fler drabbade kommer att söka hjälp. Att det nu blir straffbart att förfölja någon ger även offren en tydlig och viktig signal om att sådana här handlingar definitivt är kriminella.

En motsvarande straffbestämmelse finns redan i flera EU-länder och enligt Ylönen har internationella undersökningar visat att en bestämmelse som gör förföljelse straffbart absolut gör skillnad. Inte minst då offren i framtiden nu får en helt annan draghjälp av samhället när det kommer till att anmäla den som gör sig skyldig till förföljelse.

Dessutom lyfter Ylönen fram att den nya straffbestämmelsen även i Finland kommer att avskräcka planer på ofredande plus få stopp på redan pågående förföljelse.

Polisen tror på 250-300 anmälningar per år

Polisen i Finland räknar med att den här bestämmelsen, som börjar gälla i januari 2014, kommer att resultera i 250 - 300 polisanmälningar per år. Straffen kan i sin tur innebära allt från böter upp till två års fängelse. Men samtidigt berör den här företeelsen betydligt fler, då undersökningar också har visat att ofredande eller förföljelse på ett eller annat sätt drabbar tio procent av befolkningen.

Som verksamhetsledare för ett skyddshem passar Oona Ylönen även på att lyfta fram hennes goda erfarenheter av samarbetet med polisen, ett samarbete som framöver kommer att ge ännu fler konkreta resultat tack vare att Finland nu alltså gör förföljelse straffbart.

- Förföljelse kan innebära allt från telefonsamtal till att konstant följa efter någon. Företeelsen kan ofta uppstå i samband med ett avslutat förhållande och många gånger blir de gemensamma barnen dessvärre också brickor i det här grymma spelet. Men den nya straffbestämmelsen ökar nu hoppet för alla offer, då samhället nu på allvar säger ifrån och visar att ofredande och förföljelse inte är acceptabelt på något sätt.

Ylönen ger ett tydligt exempel på att det verkligen finns ett behov att den här nya straffbestämmelsen.

- Förföljelse kan ibland leda ända till att förföljaren går så långt som till mord på personen man förföljer.

Här hittar du mer information om den nya straffbestämmelsen