Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Optimistiska befolkningsprognoser i Kyrkslätt budget

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 08:59.
Bildtext Jorvasbon Pekka Poutanen bloggar på Verkkonummi och här på Yle huvudstadregionen

Kommunalpoiltikern Pekka Poutanen (Gröna) går hårt ut mot Kyrkslätt i ett blogginlägg på Verkkonummi. Han tycker att kommunen har alltför optimistiska befolkningsprognoser i sin budget för följande år. Kranskommunerna i huvudstadsregionen har de senaste åren förlorat på urbaniseringstrenden.

- Jag har varit 30 år med i kommunalpolitiken i Kyrkslätt. Vi har vuxit väldigt mycket under de senaste årtiondena. När tillväxten varit som starkast har det varit 3-4 procent, men under de tre senaste åren har det skett en fullständig förändring. Kyrkslätt växer inte mera på samma sätt som tidigare. Det här kommer att påverka ekonomin, och efterfrågan på daghem och skolor under de kommande åren, säger Pekka Poutanen.

Enligt den senaste befolkningsprognosen som statistikcentralen gjort förutspås Kyrkslätt år 2020 ha 41 184 invånare. Den siffra Kyrkslätts kommun tagit fram för 2014 års budget är 44 500 invånare år 2020. Siffrorna för 2015 är mycket nära de som statistikcentralen tagit fram, 39 000 Kyrkslättbor förutspås det då finnas.

Urbaniseringen gör att färre flyttar till Kyrkslätt

Poutanen oroar sig i sitt blogginlägg för att kommunen ska lägga ner för mycket pengar på dagisplatser, om inte småbarnsfamiljerna vill flytta till Kyrkslätt.

- Trenden kan naturligtvis förändras. Men nu har vi under de tre senaste åren haft en väldigt tydlig trend. Det gäller inte bara Kyrkslätt utan alla kranskommuner. Unga barnfamiljer flyttar inte så gärna till kranskommuner. Det är Helsingfors som tycks locka, säger Poutanen.

Ännu år 2009 var det 205 fler invånare som flyttade in i Kyrkslätt än det flyttade ut, och åren före det var siffran dubbelt så stor. År 2012 hade det sjunkit till 79 fler inflyttade, det här enligt uppgifter från statistikcentralen. Samtidigt är det allt färre som flyttar bort från Helsingfors, enligt en prognos från stadens faktacentral.

Kyrkslätt har ingen specialist för befolkningsprognoser

Kyrkslätt tar fram egna siffror på hur befolkningsutvecklingen kunde gå i framtiden. Kommunarkitekt Tero Luomajärvi jobbar med befolkningsprognoserna, vid sidan av sitt egentliga ansvarsområde som är markanvändning och trafik.

- Kommunen har ingen specialist som skulle koncentrera på de här sakerna. Jag är ingen statistikmänniska och jag har inga kunskaper att göra riktiga prognoser om befolkningsantal till exempel, säger Luomajärvi på Kyrkslätt kommun.

Markus Rapo på statistikcentralen vill poängtera att de göra sina prognoser på andra grunder än kommunerna. De gör upp prognoser för hela landet på en gång, och tar inte i beaktande de politiska beslut som kommer att påverka befolkningsutvecklingen.

- Det skulle vara omöjligt att börja gissa vilken kommun som planlägger nya bostadsområden och när. Vår statistik visar bara hurdan utvecklingen skulle vara om den skulle fortsätta på samma sätt som idag, säger Markus Rapo som är överaktuarie på statistikcentralen.