Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bönder satsar på nytt slakteri

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 13:34.
Bildtext Ekoslakteriet i Kållby har nått takhöjd.
Bild: YLE/Patrik Enlund

I Kållby i Pedersöre byggs just nu ett nytt slakteri. Det är närmare 20-talet producenter som tillsammans satsar en miljon euro på slakteriet där man ska slakta såväl nöt och svin som får. Tanken är att erbjuda kunderna köttet direkt, utan mellanhänder.

- Allt fler kunder vill numera se varifrån köttet kommer, både gården och producenten. Man vill helt enkelt ha ett ansikte bakom produkten, säger svinfarmaren Tommy Nyholm.

Nyholm har sin gård i Munsala och är en av bönderna bakom satsningen på det nya slakteriet. De gårdar som gått med i projektet har redan sysslat med direktförsäljning och olika typer av matringar en tid, men nu tar man steget fullt ut och sköter hela kejdan själv - allt från att föda upp djuren, slakta dem och sälja köttet direkt från gården.

Det är förstås enklast för bonden att bara sälja direkt till slakteriet, då är producentens arbete över när slakteribilen hämtar djuret, men det är inte särskilt lönsamt enligt Tommy Nyholm.

- I det systemet ligger många mellanhänder och kostnader, med ett eget slakteri hamnar en större del av pengarna i böndernas egna fickor, säger Nyholm.

Nyholm tror att många kunder är beredda att ge bönderna den extraslanten.

- Det här är nog hemåt även för konsumenten, jag tror att det är en bra affär för bägge parter, säger Nyholm.