Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fyrverkerier lyser upp himlen i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 11:22.
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Nyåret kommer att firas med fyrverkerier, sång och tal i Österbotten. Vasa stad firar det nya året med fyrverkeri på Skräddargrund. I Jakobstad blir det körsång på Rådhustrappan. Och i Karleby tas det nya året emot två gånger om på Salutorget . Det blir fyrverkeri för barnen strax efter klockan 19 och så igen vid midnatt.

I Vasa kan allmänheten bäst följa med fyrverkeriet är på Fiskstranden och fängelsestranden.

- Det blir miljoner små blommor, drakbomber och svävande snöflingor. Fyrverkeriet kulminerar i Vasas färger, säger kanslichef Anna-Maija Iitola i ett pressmeddelande.

Det är förbjudet att röra sig på Skräddargrund under fyrverkeriet.

Jakobstad firar traditionsenligt

På Rådhustrappan i Jakobstad kommer Esa Fagerholm och bleckblåskvartetten att spela in det nya året. Dessutom håller fullmäktigeordförande Carola Sundqvist tal om staden Jakobstads framtid och värderingar.

Det är endast tillåtet att avfyra fyrverkerier mellan klockan 18 och klockan 2 på nyårskvällen och nyårsnatten. Säkerhets- och kemikalieverket uppmanar i ett pressmeddelande att det ovanligt milda vädret ställer särskilda krav på avfyrningen av fyrverkeripjäser och raketer. Fyrverkeripjäserna ska ställas i sand eller hållas uppe med hjälp av stenar. Raketer kräver en avfyrningsramp. Om det blåser hårt är det bäst att helt låta bli att skjuta raketer.

Butikerna stänger tidigare

Idag på nyårsafton stänger butikerna tidigare, de flesta mataffärer och Alko stänger klockan 18. Imorgon på nyårsdagen är det mesta stängt, mindre affärer och kiosker kan ha öppet.

VR:s tåg och bussar i fjärrtrafik följer idag närmast lördagstidtabell och imorgon söndagstidtabell.