Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Musik är bättre för hälsan än idrott" lockade flest läsare 2013

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 14:21.
Bildtext "Musik är bättre för hälsan än idrott" delades omkring 35 000 gånger på Facebook.
Bild: Yle

Det överlägset mest lästa på Yle Nyheter Österbottens webb under 2013 är artikeln om att "Musik är bättre för hälsan än idrott". Bland de mest lästa finns också nyheten om att "Jakobstad får en egen pride festival" och att "Geir Rönning ilsknade till över recension av Fighting Star".

"Musikk er mye bedre for hjernen enn idrett. Musikk åpner nervebaner i hjernen og gjør det bedre i stand til å løse problemer. Det melder den finske public service kringkasteren YLE." radioassistant.com

Den andra november kunde vi läsa att forskaren Minna Lindgren kommit fram till att "musik är hjärnans bästa vän - den öppnar upp igenslammade nervbanor och gör en beredd att ta emot andra utmaningar".

Artikeln har blivit delad omkring 35 000 gånger på Facebook, 170 gånger på Twitter och 13 gånger på Google Plus. Dessutom har artikeln lett till otaliga blogginlägg och flera artiklar på andra webbplatser.

- Den här artikeln är den tredje mest lästa på hela svenska.yle.fi. Det är roligt eftersom det är en saklig artikel om forskning och inte en artikel om gulliga katter som folk ofta tror att toppar statistiken över mest lästa, säger webbchef Johanna Törn-Mangs.

Törn-Mangs säger att det är svårt att förutspå vilken artikel som kommer att bli välläst och mycket delad på sociala medier.
- Det finns ett par särdrag och det är att en positiv rubrik lockar till läsning och innehållet ska vara något som man kan ta till sig. Om du delar den på Facebook är det antagligen något som din mamma skulle dela också.

Jeppis Pride väckte reaktioner

"Verkar finnas litet av bondesamhällets trångsynthet kvar där i krokarna.Förvånar inte, så en pridefest kan ju rycka upp folket däruppe ur dvalan." - kommentar till Jeppis Pride väcker reaktioner

I somras beslöt ett gäng sig för att de ska ordna en pride festival i Jakobstad nästa sommar. Festivalen ska gå av stapeln i samband med Jakobs dagar. Artikeln Jakobstad får egen pride festival delades på Facebook 1 100 gånger.

En av de mest kommenterade och också mest lästa under 2013 var Jeppis Pride väcker reaktioner. Den fick 144 kommentarer och delades 456 gånger på Facebook och 17 gånger på Twitter.

Bland kommentarerna hittar vi bland annat "Kan inte Svenska Österbotten ha sina egna lagar helt baserat på bibeln så som förbjuda homosexualitet mellan Sideby och Rödsö?" och "Bra initiativ! Sätt igång ett Pride i Vasa och Närpes också! Och i Seinäjoki! En dag då man slipper gömma undan sin identitet skulle sitta fint i Österbotten/Pohjanmaa".

Recension av recension lockade läsare

"Man kunde kanske förstå gråten om det var frågan om en amatör men Geir har väl varit artist minst 40 år vid det här laget." - kommentar till Geir Rönning ilsknade till över recension av Fighting Star

Bland de mest lästa hittar vi också artikeln med rubriken Geir Rönning ilsknade till över recension av Fighting Star. Rönning skrev en recension av Vasabladets Lisbeth Rosenbacks recension av musikalen på Wasa Teater.

I sin recension skrev Rönning bland annat ”Jag har i min iver efter att göra en bra recension försökt lägga tid på att hitta några av hennes mästerverk men har lite svårt att hitta i djungeln av finare påhitt och fastnar hela tiden på antingen hennes Twitter eller det stannar snabbt i VBLs iver efter att ta betalt”.

Till Yle Nyheter Österbotten sa Rönning att han ville recensera en som har recenserat honom.
- Ironi är svårt och måste skrivas bra för att den ska uppfattas, sa Rönning till Yle Nyheter Österbotten.

Tio mest lästa 2013

  1. Musik är bättre för hälsan än idrott
  2. Jeppis Pride väcker reaktioner
  3. Jakobstad får egen Pride festival
  4. Geir Rönning ilsknade till över recension av Fighting Star
  5. Lappfjärds ungdomsförenings revy polisanmäldes
  6. Lärare på Övis sände brev om hot i skolan
  7. De tjänade mest i Österbotten
  8. Inga fyrverkerier på villaavslutningen i Österbotten
  9. Aggressiv björn nära Kristinestads centrum
  10. Fotbollsdomare hotades i Esse