Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Arbetsbyrån återvänder till centrum

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 13:05.
Arbets- och näringsbyrån i borgå
Bild: Yle/Erica Vasama

Arbets- och näringsbyrån i Borgå flyttar till centrum efter bara fyra år i ett nytt hus i Kungsporten. Byrån får två våningar i WSOY-huset som är klart för flytt i augusti.

Servicechef Niclas Tåg berättar att personalen tagit emot nyheten med blandade känslor. Beslutet har fattats på en högre nivå.

- Det är bra utrymmen som vi nu har och är inkörda i, det blir att ställa sig om. Det kommer att bli ändringar och tilläggskostnader för de kunder som kommer med bil.

Arbets- och näringsbyrån betjänar kunder i sju kommuner i Östnyland.

Myntets två sidor

Byrån flyttade till splitternya utrymmen i Kungsporten för bara fyra år sedan och fick då kritik för sitt läge, som är krångligt för dem som inte har bil. Men myntet har ändå två sidor och det finns både för- och nackdelar med flytten.

- Läget i Kungsporten har varit bra för dem som kommer med bil från periferin. I centrum igen finns möjligheter till synergieffekter och vi finns bättre tillhanda i centrum av en stor stad.

De viktigaste orsakerna har ändå enligt Tåg varit Arbets- och näringsbyråns koncept om hur utrymmena ska se ut samt ekonomiska orsaker.

- Alla statliga myndigheter försöker effektivera utrymmesanvändningen. Det ska finnas ett visst utrymme beroende på personalens storlek.

Flytten kommer inte att påverka personalstyrkan vid byrån.

"Torde inte påverka Kungsportens framtid"

Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) tror och hoppas inte att flytten påverkar aktiviteten i Kungsporten.

- Mer oroad skulle jag vara om en eller flera affärer meddelade att de flyttar bort.

Han är smått förvånad över byråns beslut att flytta. I samma byggnad finns idag bland annat Borgå stads lokalitetscentral.

- Varför inte kunde staden vara intresserad av utrymmena. Det finns säkert intresse bland stadens personal att flytta. Men vi måste se över utrymmesbehovet och förstås vad hyrespriset skulle vara.