Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mest spelade låtarna på X3M 2013

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:06.
Mest spelade l���¥tarna p���¥ Radio X3M 2013
Bildtext Mest spelade låtarna på Radio X3M 2013
Bild: Yle

Såhär årets sista dag så sitter det bra att blicka bakåt, och då jag kollar på vilka låtar som spelats allra mest på Radio X3M under år 2013 så är det ingen överraskning att det är Avicii och låten "Wake me up" som är etta. Det är ju helt klart årets största låt som totalt explodera på alla listor då den släpptes i juli. Sällan har en låt önskats så mycket och så snabbt som just den. Inom top 50 hittar vi hela 3 Avicii låtar ("I Could Be The One" på 13 plats och "Hey Brother" på 35 plats). Skulle "Hey Brother" kommit ut tidigare i år skulle den nog placerat sig betydligt högre...

Det som i alla fall är säkert så är att år 2013 varit ett fantastiskt musikår då det kommer till det finlandssvenska musiklivet (mitt blogginlägg om det från tidigare i höst), och visst är det ju fantastiskt att vi har så mycket finlandssvenskt bland de mest spelade låtarna: Isac Elliot och Redrama inom top 3, Satin Circus inom top 10 ("Emma" är den sjätte mest spelade låten"), Kristas "Marry Me" som nästan kommer in bland top 20. Listan på finlandssvenska artister & band som spelats på kanalen i år är ju betydligt fler än det här, en noggrannare analys kommer nästa år så fort jag kommer över all statistik.

Så här ser alltså Top 10 ut:
1: Wake Me Up / Avicii ft. Aloe Blacc
2: New Way Home / Isac Elliot
3: Clouds / Redrama ft. A.J.McLean
4: Let Her Go / Passenger
5: Thrift Shop / Macklemore & Ryan Lewis
6: Emma / Satin Circus
7: Blurred Lines / Robin Thicke
8: Sergels torg / Veronica Maggio
9. Jenny / Studio Killers
10. Just Give Me A Reason / P!nk ft. Nate Russ

Den mest spelade låten som är på svenska är Veronica Maggios "Sergels torg", inte heller det en överraskning. Även det här en låt som kommit ännu högre på listan ifall singeln släppts tidigare. Medinas "Miss Decibel" är god tvåa. Andra låtar på svenska inom top 50 är bl.a. Petters "Början på allt"och Kapten Röds "När solen går ner". Speciellt i slutet av året släpptes det fler riktigt bra låtar på svenska, där en av orsakerna att de inte placerat sig högre upp på listorna. En sak är i alla fall säker, mängde rikssvenska artister som spelats är riktigt stor. Men som sagt, mer utförlig analys senare. I väntan på den kan ni lyssna på Top 50 låtarna på Spotify:

Top 50 mest spelade på X3M i Spotify:

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".