Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Johnny vågade byta liv

Från 2013
Uppdaterad 25.08.2014 13:58.

Johnny Granholm är mannen som hade allt. Högstatusjobbet i Stockholm, den fina lägenheten, bra med pengar, vänner och drive. Men en dag fann han sig själv gråtandes hejdlöst mitt på Östermalms torg, oförmögen att röra sig ur fläcken. Vad var det riktigt som hände?

- Jag minns att det snöade den där kvällen. Jag gick hemåt från jobbet och då jag kom upp till Östermalms torg så släppte alla spärrar som jag dittills krampaktigt hållit upp och jag bara grät. Efter ett tag fortsatte jag hem, satte mig ner på golvet i tamburen och bara mer eller mindre bröt ihop. Och någonstans under de där timmarna då jag satt där för mig själv så insåg jag att nu funkar inte det här mera. Nu orkar jag inte mera, jag ger upp.

Johnny vet hur det känns att släppa taget trots att det inte verkar finnas någon typ av fast mark att landa på. Han vet hur det är att ge upp allt det han trott på och hamna ifrågasätta hela sin identitet. Han vet också hur man tar sig upp ur sin egen beckmörka själsliga källare och startar ett nytt liv på en helt annan plats, i ett helt annat sammanhang.

Men det har inte varit en lätt resa. Ända sedan den där ödesdigra dagen kring millennieskiftet då han insåg att hans liv inte längre är hållbart har han fått kämpa för att åter igen hitta mening och vilja att leva.

Tiden som följde förde med sig långa sjukskrivningar och också flera försök till att återgå till arbetet men inget resulterade i något mer långvarigt och Johnny föll allt längre ner i hopplösheten.

- Vart jag än såg var det bara svart. Det kändes som att det inte fanns någon utväg. Ändå var det någon del av mig som visste, som kände på sig att det här fixar sig. Någonting inom mig – om så bara en sekund per dag – tänkte att… det slutar inte här.

Efter denna insikt har han fått lära sig att ta en dag i taget. Lära sig att andas och verkligen ta ett andetag i taget. Idag är han verksam som yoga- och sömninstruktör i Vasa och lever ett lyckligt, lugnt och harmoniskt liv. Vad är det viktigaste han lärt sig under denna tretton år långa resa?

- Att jag duger som jag är. Att jag inte behöver prestera mig till beröm av andra, beröm av mig själv. Jag är värdefull utan att prestera, bara genom att vara. Det är den absolut största saken jag lärt mig. Jag behöver inte göra saker för att vara okej.

Johnny Granholm gästade Lördax-studion den 28 december och En kväll med Anne och Hannah måndagen 30 december.

Mer om ämnet på Yle Arenan