Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Glasögonen ger resultat: Rekordfå ögonskador av raketer

Från 2014
Uppdaterad 02.01.2014 06:44.
Bildtext Finländarna verkar ha blivit försiktigare vid fyrverkerier.
Bild: Yle

Ögonläkare gläder sig i dag åt att det verkar ha uppstått rekordartat få ögonskador i samband med nyårsfyrverkerierna. Enligt uppgifter från universitetssjukhusen handlar det om sex fall i hela landet. I fjol var olyckorna 15 till antalet och redan det uppgavs vara färre än vanligt.

Det kan komma in uppgifter om ytterligare fall från centralsjukhusen, men vid universitetssjukhuset HUCS i huvudstadsregionen vågar överläkare Tero Kivelä redan jubla.

- Det finns goda chanser att fallen är färre än tio i hela landet. Det är i så fall ett historiskt rekord, säger Kivelä.

- Jag minns bra hur det var för bara cirka fem år sedan, då fallen varje nyår var över 40 till antalet, tillägger han.

Bara en patient i huvudstadsregionen

Överläkare Tero Kivelä vid ögonkliniken vid HUCS är lättad över läget också för det egna sjukhusets del. I huvudstadsregionen har man nämligen fått in bara en patient med en lindrig ögonskada. Patienten var åskådare till ett fyrverkeri och bar inte skyddsglasögon när en bit av en raket träffade hennes öga och orsakade ett ytligt sår som läkarna anser har goda chanser att läka.

- En enda patient i huvudstadsregionen är alla tiders rekord. Och inte en enda skada hos någon som själv tänt på en fyrverkeripjäs. Vi är väldigt glada över det här, säger Kivelä.

Universitetssjukhuset i Kuopio har tagit hand om tre patienter med ögonskador. Sjukhuset i Tammerfors har skött en ögonskada och sjukhuset i Uleåborg en lindrig skada. Universitetssjukhuset i Åbo har inte fått in ett enda fall.

Skyddsglasögonen har hjälpt

Skyddsglasögon
Bildtext Uppmaningarna att använda skyddsglasögon verkar ha fått effekt.
Bild: Yle/Tove Virta

Överläkare Tero Kivelä påpekar att ögonskadorna vid nyår har minskat under de senaste åren. Det är enligt honom resultatet av ett medvetet arbete från läkarnas och myndigheternas sida.

Den förändring som enligt Kivelä har betytt mest är att de som tänder pjäserna numera ofta bär skyddsglasögon, efter att de blev obligatoriska. Dessutom har några särskilt farliga typer av pjäser dragits bort från marknaden.

- En sak som har visat sig vara bra är också att det har blivit vanligare med såkallade grytor som skjuter upp flera pjäser i följd. Då får man upp tiotals fyrverkeripjäser på himlen med bara en tändning, konstaterar han.

- För fem år sedan trodde vi nog inte att skadorna skulle minska så snabbt som de har gjort, säger överläkare Tero Kivelä vid HUCS.

Läs också:
Vänta tills raketpinnen har fallit
HNS befarar fler ögonskador än normalt