Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fader Frost var girig

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:05.
Velikij Ustjug i vinterkyla.
Bildtext Velikij Ustjug i vinterkyla.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Det skulle bli en kort och lätt resa tänkte min kollega och jag då vi beslöt oss för en tur till Julgubbens kollega i Ryssland, Fader Frost. Naturligtvis hade vi fel.

Fader Frost har sitt hem i det lilla samhället Velikij Ustjug i Vologdaområdet rakt österut från St Petersburg. Det går tåg dit men resan tar nästan ett dygn från Moskva. Så mycket tid ville jag inte offra på besöket så jag insisterade på att vi skulle ta flyget. Naturligtvis hade jag fel.

Vi flög till närmaste flygplats, Kotlas, via Archangelsk. På grund av häftigt snöfall i Kotlas måste vi vänta en hel natt i Archangelsk innan vi kunde flyga vidare.

När vi sedan åkte iväg i ett litet Antonovplan var många av våra medpassagerare berusade och det utbröt ett slagsmål ombord. Planet hade bara en ung flyvärdinna som fick hjälp av några nyktra passagerare för att lugna ned de arga männen som slogs.

Då vi kom fram till Kotlas blev vi tvungna att vänta i planet tills polisen hade hämtat slagsbultarna.

Efter en ganska lång bilresa i vackra vinterlandskap kom vi fram till Velikij Ustjug, en idyllisk och folktom liten stad. Fader Frosts hem ligger en bit utanför centrum.

Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Besöket hos Fader Frost höll på att bli ett enda misslyckande eftersom vi inte hade anat att vi borde ha skaffat oss tillstånd att filma på förhand. Nu ville Fader Frosts beslutsamma taleskvinna ha ordentligt betalt för att vi skulle få göra ett tv-inslag där. Naturligtvis hade hon fel.

Jag blev helt enkelt rasande då jag tänkte på hur mycket vi i Finland gör för att få utländska journalister att berätta om turistsevärdheter och annat trevligt och jämförde det med den här situationen. Jag har sällan talat med så stora bokstäver om värdet av positiva nyheter och god vilja mellan folk. Den här gången hade jag rätt och vi fick lov att filma gratis.

Fader Frosts hem i Velikij Ustjug var trevligt och intressant. Det finaste var att det inte alls var kommersiellt (utom då det gällde utländska journalister) utan helt byggde på lekar och sagor. Entusiastiska ryska pedagoger ledde barnen i traditionella lekar, man sjöng och lyssnade till sagor och naturligtvis fick man också träffa Fader Frost och viska sina önskningar i hans öra. Utomhus fanns det en spännande naturstig där barnen kunde lära sig saker om både djur och ekologi.

Vi övernattade hos Fader Frost och frös alldeles förfärligt, vi hade inte räknat med att rummen skulle vara så kalla. Följande morgon åkte vi till flygplatsen i Kotlas och därifrån gick flyget till Archangelsk på utsatt tid. Lika fint var det i Archangelsk, flyget gick helt enligt tidtabellen och väl ombord konstaterade min kollega att vi skulle vara hemma om bara fyra timmar. Naturligtvis hade han fel.

På grund av häftigt snöfall i Moskva kunde planet inte landa där utan åkte österut till Nizjnij Novgorod. Där fick vi sitta fem timmar på flygplatsen innan vädret blev bättre. När vi väl kom fram till Moskva hade snöfallet gjort att trafiken hade grötat till sig och bilresan från flygplatsen hem till centrum tog fyra timmar istället för en.

Gott nytt år!

Om de ryska nyårstraditionerna kan du läsa i kollegan Anders Mårds artikel Ryska tomten kommer först vid nyår.

Möten och människor

Diskussion om artikeln