Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Här vill Helsingforsarna bo

Från 2014
Uppdaterad 02.01.2014 09:49.
Bildtext Yrjö Ketonen flyttade till Nordsjö för att kunna njuta av sina pensionsdagar i en lättskött bostad med strålande havsutsikt.

Solvik i Nordsjö är den stadsdel som vuxit mest under de tio senaste åren, invånarantalet har femdubblats. Andra områden som vuxit snabbt är Viksstranden och Gammelstaden.

Invånarmängden ökar vid havet

  • Den stadsdel där invånarmängden ökat mest i procent mellan 2003 och 2013 är Solvik i Nordsjö. Ökningen är 520 procent. 2003 bodde 1 066 personer där medan det 2013 bodde 6623. 2023 beräknas stadsdelen ha 8 170 invånare.
  • Under 2003 till 2013 har invånarmängden i procent minskat mest i Lidamalmeni norra Helsingfors. Minskningen har varit 30 procent, från 4 916 till 3 406 invånare. 2023 beräknas invånarantalet vara 2 961.
  • Från 2013 till 2023 beräknas den största invånarökningen ske i Turholm på Degerö. Där bor nu 14 personer men 2023 beräknas där bo 1 320. Ökningen är 9 328 procent.
  • Under 2013 till 2023 beräknas den största minskningen ske vid Malms flygplats (förutsatt att där inte byggs bostäder). Invånarmängden antas minska från 2 337 till 1 935.
  • Källa: Helsingfors stads faktacentral

Solvik i Nordsjö är den stadsdel som vuxit mest under de tio senaste åren, invånarantalet har femdubblats. Andra områden som vuxit snabbt är Viksstranden och Gammelstaden. Där det byggs nya mycket, där växer invånarantalet.

Enligt prognoser från Helsingfors stads faktacentral kommer befolkningen under de följande tio åren att öka mest i Östersundom och på Degerö, där det planeras nya stora bostadsområden.

- Vi fick vårt första barn, och sen tyckte vi att vi behöver mera utrymme så vi flyttade hit, berättar Jukka Nordström som bott i Solvik sedan 2005.

För honom var det inte ett alternativ att flytta till kranskommunerna. Att det finns en strand i Solvik gör området extra lyxigt.

- Vi har ingen bil och mitt arbete är här inne i staden, så därför tänkte vi flytta hit någonstans nära. Vi såg det här stället när vi var ute och cykla en gång, och tyckte att det är fint ställe, säger Jukka.

Havsnära boende lockar

Solvik i Norssjö i östra Helsingfors har lockat nya invånare med badstrand, småbåtshamn och moderna höghus. Stadsdelen växer fortfarande, det byggs nya hus.

Yrjö Ketonen flyttade till Solvik när han pensionerade sig, och skaffade en lägenhet med strålande havsutsikt. Att han flyttade till Solvik var resultatet av ett långt sökande. En höghuslägenhet kändes lämplig efter flera år i ett egnahemshus i Esbo.

- I två år sökte vi efter ett lämpligt område, vi letade ända upp till Lahtis. Havskänslan var det som drog mig hit, och området verkade trivsamt, berättar Yrjö Ketonen.

Var finns bankerna

Servicen i stadsdelen är Yrjö Ketonen nöjd med, det enda han undrar över är varför det inte finns bankkontor i närheten. Som ordförande för Aurinkorantaseura, den lokala invånarföreningen, är han med om att utveckla stadsdelen.

- Vi har samarbetat med stadens ämbetsmän och kunnat påverka hur sportplanen och Solviks park förverkligats, och fått toaletter till stranden. Det är en liten sak men när det på stranden om somrarna finns tusentals mänskor är det bra med en allmän toalett.

Läs också:

Optimistiska befolkningsprognoser i Kyrkslätt budget
Esbo förlorar invånare till andra kommuner