Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fler bebisar föddes i Borgå 2013

Från 2014
En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten
Bildtext Fler bebisar i Borgå
Bild: Seppo Sarkkinen

458 flickor och 435 pojkar gav upp sina första skrik på Borgå sjukhus under år 2013. Det är en ökning på dryga sju procent jämfört med året innan. Det här skriver tidningen Uusimaa i sin torsdagsupplaga.

Bland de knappa niohundra barnen som föddes i fjol på BB i Borgå, var fem tvillingar vilket ger en totalsiffra på 889 födslar. Enligt avdelningsskötaren Millariikka Rytkönen är ökningen ett tecken på att det går bra för sjukhuset.

Förlossningsavdelningen i Borgå har fått tack för att vara lugn och hemtrevlig. Dessutom hör sjukhuset till de få i landet som ännu erbjuder förlossningsförbedelse.

Tusenstrecket ännu ett mål

Borgå sjukhus har aldrig lyckats komma över tusenstrecket då det gäller nyfödda under ett år. Det här har ansetts vara ett hot mot förlossningsavdelningens framtid. Nu eftersträvas större och effektivare förlossningsenheter.

Förlossningsavdelningen vid Borgå sjukhus.
Bildtext Än så länge verkar sjukhuset ha en framtid
Bild: yle/Mikael Kokkola

Ödesvår på kommande?

Förlossningsavdelningen och Borgå sjukhus öde avgörs nu på våren då regeringen framför sin syn på social- och hälsovårdsstrukturen för riksdagen. Som det nu ser ut skulle enheterna i Borgå även i fortsättningen fortsätta som förut.