Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många unga får betalt för sex

Från 2014
Uppdaterad 03.01.2014 08:37.
Bildtext Tonårsprostitution försiggår i dunklet av vårt samhälle.
Bild: Yle

Finländare runt om i landet vill köpa sex av minderåriga, men i hur stor utsträckning vet man inte. Däremot har Polisyrkeshögskolan utrett att en knapp tiondel av de finländska niondeklassister som har haft sex med vuxna har fått betalt. I framtiden ska sexualbrott mot minderåriga straffas strängare.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson lovar att öppna debatt om ett tabu: tonårsprostitutionen. Henriksson bekräftar att man inom ministeriet och de olika organisationerna diskuterar på vems bord problemet ligger.

Ett förslag är att Justitieministeriet gör en grundlig utredning i samarbete med Rättspolitiska forskningsinstitutet och med projektet Exit, som arbetar mot prostitution.

Det juridiska arbetet är redan på gång. Brott mot minderåriga kommer i framtiden alltid att klassas som våldtäkt, alltså straff på minst två års fängelse. Lagen om sexualbrott ska förnyas och mer information kommer under våren.

Omfattande utredning

Polisyrkeshögskolan publicerade en omfattande barnofferundersökning år 2008, som senare har uppdaterats. I den senaste undersökningen år 2012 svarade 11 000 barn och unga runtom i landet. Forskarna kom bland annat fram till att prostitution är vanligt redan bland nior. Av de som har haft sex med vuxna har var tionde flicka och sju procent av pojkarna fått ersättning.

I Sverige har gruppvåldtäkter varit på tapeten och Henriksson vet att problemet sträcker sig utöver Sveriges gränser. År 2012 polisanmäldes kring 1 000 våldtäkter, varav en femtedel riktade sig mot minderåriga.

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson har var sjätte våldtäkt som når domstolsbehandling fler än en gärningsman.

Diskussion om artikeln