Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheim ser ut att få tomten i Södra kajen

Från 2014
Guggenheimtomten utritad.
Bildtext Guggenheimstiftelsen ser ut att få sin tomtreservation vid Södra kajen.
Bild: Guggenheim Helsingfors

De gröna är färdiga att godkänna en tomtreservation för Guggenheimstiftelsen, och det här innebär i praktiken ett ja för reservationen i Helsingfors stadsstyrelse. Samlingspartiet och Sfp har nämligen redan tidigare signalerat att de röstar för en tomtreservation.

Hannu Oskala, gruppordförande för De gröna i stadsstyrelsen, säger att det ändå finns vissa villkor som måste uppfyllas.

- Vi godkänner en tomtreservation, men det betyder inte att vi förbinder oss till museiprojektet i sig. Vi kräver också att en arkitekturtävling om muséet finansieras med privata medel.

Oskala säger att De gröna dessutom vill att staden skall göra en egen utredning om lönsamheten och vad projektet kan kosta. Man kan inte enbart lita på Guggenheimstiftelsens egna utredningar, menar Oskala.

- De vill sälja sitt projekt till oss, och man kan inte endast lita på försäljarens siffror. Köper man en bil, så kollar man ju motorn innan man betalar.

Lång rad villkor för ett Guggenheim-museum

Hannu Oskala poängterar att De gröna i det här skedet endast ger tummen upp för en tomtreservering vid Södra kajen. Det är lång väg kvar innan staden kan fatta beslut om själva Guggenheimprojektet, säger han.

- Vi kräver t.ex. att stiftelsen ska ge mer konkret information om hur finländsk design syns i ett eventuellt Guggenheim-museum. Är det någon liten pryl i hörnet, för sakens skull?

Det viktiga är ändå att finansieringen är i ordning, säger Hannu Oskala:

- Helsingfors skall bidra med högst hälften av investerings- och driftskostnaderna. Och de pengarna får inte tas från nuvarande kulturaktörer i staden. Vi hoppas och förväntar oss att också staten deltar i finansieringen, eftersom staten drar nytta av intäkterna, i form av mervärdesskatt.

Helsingfors stadsstyrelse skall behandla tomtreservationen på sitt möte 7.1.2014.