Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Datastrul med e-recept

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bild: Lehtikuva

Efter nyår får man elektroniska recept också av privata läkare. De tas i bruk stegvis fram till utgången av april. Det är drygt ett år sedan hälsocentralerna gick över till e-recept, men erfarenheterna har inte varit enbart goda.

Meningen med e-recepten var att underlätta för patienten och göra allt tryggare och säkrare, men datatrassel har ändå gjort att det har blivit större risk för feldosering och missbruk.

Recepten finns elektroniskt lagrade i ett nationellt receptarkiv där de sparas i tio år.

Inga utomstående utom myndigheter och forskare har tillgång till uppgifterna. Själv kan man se sina egna i arkivet Kanta. Adressen är kanta.fi och man kan logga in med sina bankkoder.

På apoteken är man i stort sett nöjd med systemet.

– Framför allt är det väldigt enkelt och behändigt. Då läkaren har skrivit in allt så behöver vi egentligen bara kolla att det är okej, säger apotekare Anja Borgmästars vid Gamla Apoteket i Vasa. Vi behöver inte skriva in doseringsanvisningar längre, inte heller medicinens eller läkarens namn och SV-nummer. Allt finns redan där.

Med e-recepten försvinner också problemet med svårtydda handskrivna recept. Men läkarna är inte lika nöjda.

Feldosering och missbruk

Systemet med e-recept bygger på att tre olika datasystem ska fås att kommunicera varandra: den vårdande enhetens, det nationella receptarkivets och apotekens. Och det här löper inte ännu. Markku Sirviö är ledande överläkare vid Vasa stad och berättar att det nu är risk för både feldosering och missbruk.

– Vi har haft exempel där missbrukare har fått ett recept för att trappa ned intaget av lugnande mediciner så att apoteket bara får ge en viss dos under en viss tid. Men det har hänt att den här informationen inte har nått fram till apoteket och patienten har gått flera gånger till olika apotek och tagit ut stora mängder under ett par dagar. Det fungerar inte bra helt enkelt, säger Markku Sirviö.

Arbetsdryg ordinering

Det har också gått en hel del tid åt att förklara för skeptiska patienter att de faktiskt inte själva behöver använda dator alls. Det räcker med att visa upp sjukförsäkringskortet på apoteket.

– Men läkaren får mera jobb framför datorn och det tar mera tid av patienten, säger Sirviö.

Det finns också de som litar mera på papper och då får de sitt pappersrecept.

– Åtminstone tills vidare, säger Markku Sirviö.