Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Samlingspartiet i Karleby försöker avsätta stadsdirektören

Från 2014
Uppdaterad 03.01.2014 15:10.
Bildtext Stadsdirektör Antti Isotalus i Karleby.

Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Karleby är missnöjd med stadsdirektör Antti Isotalus. Två år i rad har Samlingspartiet riktat kritik mot stadsdirektör Antti Isotalus. Ett tredje missnöjesår blir det inte. Det måste till en förändring, kräver gruppordförande Janne Jukkola.

- Blir det ingen förändring kommer fullmäktigegruppen att diskutera Isotalus framtid i vår, säger gruppordförande Janne Jukkola i dag.

Vid budgetmötet i december riktade Jukkola hård kritik mot stadsdirektör Isotalus. Jukkola sade då att staden har hamnat i en ledningskris och att stadsdirektören bär ansvaret.

Enligt Jukkola handlar det om tre frågor. Fjolårets samarbetsförhandlingar med personalen blev resultatlösa. Och det sker budgetöverskridningar utan att stadsdirektören ingriper. Slutligen är man missnöjd med att stadens anställda har fått samla på sig över 13 000 outtagna semesterdagar, och ingen vet hur de ska tas ut. Stadsdirektör Isotalus har själv 150 outtagna semesterdagar.

Blir det ingen förändring i sättet att leda staden är samlingspartiets fullmäktigegrupp beredd att hota Isotalus med avsked, alternativt omplacera stadsdirektören, säger Jukkola.

Det krävs tvåtredjedels majoritet i fullmäktige för att avskeda stadsdirektören. Samlingspartiet har sju av 51 platser i stadsfullmäktige.

Pensionsfrågan viktig enligt Centern

Stadsdirektör Antti Isotalus fyller 65 år i sommar. I januari ska stadsstyrelsen i Karleby diskutera pensionsfrågor. Orsaken är att fyra ledande tjänstemän har nått pensionsåldern men alla jobbar kvar utan att ha gett besked om när de tänker sluta.

Enligt stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila (c) skulle det inte vara till skada om någon valde att gå i pension.

- Det är nyttigt med rotation på en arbetsplats, säger Laitila.

Framförallt vill Laitila inte ha en situation där många ledande tjänstemän går i pension ungefär samtidigt.

Isotalus har inte upplevt något missnöje

Stadsdirektör Antti Isotalus vill inte kännas vid kritiken och säger att han inte upplevt något större missnöje med hans sätt att leda staden.

- Något misstroende har jag inte upplevt.

Isotalus tror att missnöjet bottnar i det ekonomiskt besvärliga läget som orsakats av att staden tappat statsandelar. Problemen upplever han inte som personliga utan det handlar ekonomiska bekymmer som alla kommuner har i dagsläget.

- Jag har svårt att kommentera Jukkolas uttalanden eftersom jag inte har sett dem.

Beträffande ekonomin hänvisar Isotalus till fjolåret. Den senaste prognosen visar att underskottet blir 3 - 4 miljoner euro. Men staden hade budgeterat för 8 miljoner och det visar att sparåtgärderna har bitit, säger Isotalus.

Något bekymmer med pensioneringarna ser Isotalus inte. Trenden är ju att man ska jobba så länge man kan, säger Isotalus. Det innebär att man har rätt att jobba till 68 års ålder.

- För egen del nådde jag nyligen rätten att få ut full pension, men inte har jag tänkt pensionera mig, säger Isotalus.