Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Guldpriset gick back med 30 procent

Från 2014
Anställda vid Bundesbank visar upp guldtackor under en presskonferens på centralbankens huvudkontor den 16 januari 2013.

Det blev plötsligt platt fall för priset på guld, efter en 12 års stigande trend. Procentuellt sett är prisfallet på guld det största på 32 år. Det menar Niklas Sundman, som är administrativ chef på KA Rasmussen och har jobbat inom guldbranschen i 25 år. Enligt Sundman överraskar guldmarknaden varje dag med nya priser.

- Så här mycket har inte priset sjunkit på 32 år. Inte kunde man riktigt vänta sig det här men å andra sidan; tänker man fem år tillbaka hade vi aldrig trott att priset skulle ha varit så högt som 2012. Guldmarknaden överraskar, säger Sundman.

Efterfrågan inte tillräckligt hög

Även guldbranschen har fått känna av sviterna från den ekonomiska recessionen. Den största orsaken till att guldets värde sjönk så drastiskt under 2013 är helt enkelt att intresset för guldet svalnade. Trots att allt fler av de mindre aktörerna och de vanliga löntagarna vill satsa pengar på guld, så har de större investerarna tappat intresset. Om de stora investerarna runt om i världen så som fonder, minskar på sitt guldinnehav så syns det på marknadspriset.

- Största orsaken är väl att den fysiska efterfrågan på guld har gått ner. Människor kanske vande sig vid att det ekonomiska läget är vad det är. En massa stora investerare kvitterade hem vinster. De köpte när det var uppgående trend under tolv år och sålde bort stora positioner under 2013. Det påverkar priserna. Sedan följer andra efter, säljer av och då kommer det automatiskt en nedgång, säger Sundman.

Dels påverkas guldproducenterna av guldets sjunkande värde, men det sjunkande priset drabbar även de stora Centralbankerna, som har sina guldreserver. Gemene man berörs också när gammalt guld som ligger i bordslådorna minskar i värde. För konsumenterna gäller det däremot att passa på, nu när priset på guldsmycken är lägre än på länge.

Inte helt hopplöst för guldets värde

Tecken finns ändå på att priserna börjar gå upp igen. Det började nämligen bra för Asienmarknaden det här året och den fysiska efterfrågan ökade speciellt i området kring Kina.

- Man vet hur mycket människor det finns i Kina och länderna runtomkring. Om varje människa investerar lite, så är det en stor efterfrågan och då börjar priserna gå upp igen, säger Sundman.