Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor, större, Tsereteli

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:05.

Den ryska folkhumorn ger honom en plats bland de största. Det finns ett gammalt uttryck som gäller poeten Pusjkin: Pusjkin är vårt allt. Den moderna förlängningen av det lyder: Pusjkin är vårt allt, Putin är vår för alltid och Tsereteli är vår överallt.

Zurab Tsereteli som fyller åttio år i dag är den avgjort mest inflytelserika personen i det ryska konstlivet. Han är sedan årtionden ledare för landets konstakademi och därför bestämmer han om vilka konstnärer som får pengar och vilka som blir utan. Själv har han aldrig blivit utan.

Zurab Tsereteli
Bildtext Zurab Tsereteli
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Då Tsereteli nyss hade fyllt sjuttio träffade jag honom för första gången. Vi var en grupp journalister som fick besöka en av hans ateljéer i Moskva. Vi klampade omkring i huset med tv-kamerorna i hösta hugg genom sal efter sal fylld av Tseretelis minst sagt diskutabla konstverk. Han är mera produktiv än bra, tycker jag.

Slutligen kom vi in i en stor sal där en äldre man i läderförkläde stod vid ett staffli och målade. Det var omöjligt att inte höra oss men mannen målade koncentrerat. När vi var riktigt nära vände han sig överraskat mot oss, slog ut med händerna och sa med häpnad i rösten: Oj, jag har gäster!

Zurab Tseretelis specialitet är obegripligt stora skulpturer. En av dem är ett fartyg med Peter den store vid rodret. Det verket var ursprungligen avsett att bli en gåva till New York med anledning av femhundraårsminnet av Kristoffer Kolumbus resa till Amerika. Då hade mannen vid rodret Kolumbus nuna. New York tackade nej, liksom också några andra amerikanska städer som fick samma erbjudande.

Zurab Tsereteli
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Då byttes huvudet ut och St Petersburg fick äran att ta emot ett minnesmärke över trehundra år av rysk flotta. Men inte heller det lyckades, St Petersburg tackade nej. Slutligen fick Moskva detta verk.

Eftersom Tsereteli var särskilt god vän med Moskvas tidigare borgmästare Jurij Luzjkov har han senare också fått många andra skulpturer utplacerade i staden. De är alla verkligt stora.

Jag är monumentalkonstnär, sa Zurab Tsereteli själv en gång.

Folkhumorn har också skapat den här vitsen:

En lärare instruerar sin klass.
- Barn, i dag ska vi jobba med modellera. Ni får forma en elefant.
Men du, lille Zurab, får göra en mygga!

Möten och människor