Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Från utmattad till inspiratör

Från 2014
Uppdaterad 04.01.2014 21:49.

Lördax: Lördax kl. 13.03 -14.00

Programmet är inte längre tillgängligt

Pamela Lindqvist från Jakobstad var en helt vanlig kvinna i mitten av en framgångsrik karriär då hon på tröskeln till en Sverige-flytt och ytterligare ett toppjobb började känna av utmattningssymptom. Hon hann aldrig starta sitt nya liv i Sverige utan gick istället in i väggen och fick - enligt egen utsago "flygeln i huvudet".

- Jag hade varit trött en längre tid, orkade knappt ta mig hem från jobbet och var helt enkelt slut. Jag blev sjukskriven en tid och tänkte att jag vilar upp mig under sommaren innan jag ska till Stockholm men jag insåg att jag helt enkelt inte klarar av att åka iväg. Jag förstod att jag hade försökt lura mig själv och intalat mig att jag nog orkar men då jag till sist insåg fakta och "gav upp" så då gick det snabbt utför och jag blev sämre. En lång tid var jag totalt orkeslös, bara sov och åt.

Det kan vara svårt att förstå hur en så vacker och driven kvinna mitt inne i sina bästa år kan drabbas av utmattningsdepression. Pamela säger att det egentligen inte fanns så många konkreta orsaker utan att det var summan av flera komponenter som sammanslagna blev för mycket.

- Egentligen hade jag ett bra liv och ett bra jobb, allt gick bra för mig men jag tror att jag helt enkelt inte hade någon botten i mig själv att stå på. Det är som att bygga ett högt torn utan en rejäl grund, efter ett tag så rasar hela konstruktionen. Jag tror att det mest berodde på att jag inte hade någon trygghet och stabilitet i mig själv, att jag helt enkelt inte vågade tro på att jag var bra och kontrasten mellan mitt s.k. yttre och inre liv blev för stor. Jag byggde helt enkelt ett luftslott runt omkring mig, jag trodde inte innerst inne att jag var värdefull och värd alla de saker som tilldelades mig.

Pamela Lindqvist
Bild: Hannah Norrena / Yle

Efter att Pamela fick den s.k. flygeln i huvudet flyttade hon hem till sina föräldrar i Jakobstad och blev sjukskriven. Hemma fick hon hjälp och stöd och utrymme att vila.

- Min räddning var att jag hade ett ställe att åka till. Om jag hade blivit tvungen att gå igenom detta ensam i en lägenhet i Helsingfors hade jag nog inte klarat det, jag tror att jag hade hamnat skriva in mig på psyket. Jag kommer ihåg då jag så småningom började bli lite bättre och första gången vågade ta mig utanför huset, jag gick runt kvarteret och bara det kändes som en stor seger.

Efter en 1 år och 9 månader lång sjukskrivning för utmattningsdepression börjar Pamela komma tillbaka till livet igen. Hon har fått en fot in i arbetslivet och känner hopp inför framtiden. Hur tar man sig upp ur en så här stor svacka?

- Jag har fått stor hjälp av yoga, av att läsa böcker som behandlar det tillstånd jag var i. Jag har också vågat börja vända mig utåt och inse att det faktiskt finns hjälp att få, att jag inte behöver klara av allting själv utan att det finns människor i min omgivning som gladeligen hjälper till om jag bara vågar be om hjälp. Om man jämför med hur jag mådde för ett år sedan mår jag bra men visst har jag fortfarande mina bättre och sämre dagar - fast det har ju alla.

Idag hjälper Pamela andra som tampas med sina egna demoner, inspirerar och försöker få folk att inse sin storhet. På hennes blogg "Soul up & be real" skriver hon öppet om alla sina toppar och dalar och responsen är enorm. Hon får dagligen mejl och kommentarer av medsystrar och bröder som befinner sig i samma situation. Hon skriver ofta om hur man ska bli nöjd med sig själv och hur man ska förstå att vi alla duger som vi är. Hur lär man sig det?

- Oj, det är ju både jättesvårt och jätteenkelt. Det är ju liksom bara att fatta det, haha. Att vi alla är bra som vi är. För mig har bloggen varit ett viktigt verktyg i mitt tillfrisknande, jag har fått vara ärlig och berätta hurudan jag är. Jag har insett att jag inte alltid behöver vara den där glada och positiva, att jag får vara sann med den jag är på riktigt. Gensvaret på mina funderingar har haft en helande funktion. Jag får vara sån här och folk springer inte iväg för det. Där börjar det, tror jag.

Pamela Lindqvist gästade Lördax-studion 4 januari. Intervjun i sin helhet kan du höra i arenaklippet ovan och hennes blogg hittar du på www.pamppo.com.

Mer om ämnet på Yle Arenan