Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gymmet lockar igen

Från 2014
Uppdaterad 05.01.2014 16:54.
Bildtext Det krävs klara mål för att lyckas börja träna mer, säger Ken Sirenius vid Elixia.

I januari bestämmer sig många för att börja äta bättre och träna mer. Ken Sirenius, vid gymkedjan Elixia, säger det krävs fokus för att lyckas uppfylla löften om ett hälsosammare liv.

Elixias gym i Sockenbacka har inte öppnat för dagen, men utanför väntar redan tiotals motionärer på att få komma in och börja träna. Om en halv timme börjar dagens zumbapass, som är fullbokat. Och det är ingen slump, januari är högsäsong för gymmen, säger Ken Sirenius vid gymkedjan Elixia.

– Från januari framåt, vinter till våren, är en av de stora säsongerna. Under den tiden är stämningen alltid väldigt god och alla tränar hårt.

Enligt honom är det många av Elixias kunder som har avgett ett nyåslöfte att börja träna mera. Nelli Karhunen är en av dem som tidigare gjort det, men som i år har bestämt sig för att skippa löften om träning.

– Förut har jag lovat mig själv att börja träna tre till fyra gånger i veckan, men jag har hållit det ungefär fram till februari. Jag börjar hårt och slutar genast. I år ska jag träna så mycket jag känner för.

Håller inte ut

Karhunen är inte den enda som inte kan hålla nyårslöften om träning. Ken Sirenius uppskattar att fyrtio procent av Elixias kunder som i januari ska börja träna mer, slutar an efter.

– För att lyckas ska man ha ett klart mål. Varje minut du tränar ska komma till godo, det lönar sig inte att gå på gym och träna halvdant. Då blir man inte bättre och tappar till slut motivationen.

Han säger att de som anställer en personlig tränare klart bättre lyckas med att hålla sina träningslöften.

Den största orsaken bakom människors vilja att träna, är viktnedgång, säger Sirenius.

– Oavsett årstid, vill människor alltid tappa vikt. Efter sommaren är kanske viljan ändå lite större, eftersom sommaren är en så lång period då många slarvar med hälsan.